VN: honderden inwoners Oost-Aleppo vermist na evacuatie

Volgens familieleden zijn de mannen in de leeftijd van 30 tot 50 verdwenen nadat ze vorige week het rebellengebied verlieten.

Burgers in het rebellengebied van Oost-Aleppo.
Burgers in het rebellengebied van Oost-Aleppo. Foto Abdalrhman Ismail/ Reuters

Honderden mannelijke inwoners die zijn geëvacueerd uit de rebellenwijken in Oost-Aleppo zijn verdwenen. Dat zei Rupert Colville, woordvoerder van de VN-hoge commissaris van de mensenrechten, tijdens een persconferentie op vrijdag, zo bericht Al Jazeera.

Coville liet weten dat familieleden hebben gemeld dat hun mannen, in de leeftijd van dertig tot vijftig jaar oud, zijn verdwenen nadat ze een week geleden zijn gevlucht uit het belegerde gedeelte van Oost-Aleppo naar regeringswijken in het westen van de stad. De VN zijn zeer bezorgd over hun lot, aldus Coville.

“Gezien het vreselijke record van willekeurige detentie, martelingen en verdwijningen, zijn we natuurlijk diep bezorgd”.

Bombardementen gingen door ondanks belofte Lavrov

Op donderdagavond maakte Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken bekend dat het Syrische leger was gestopt met alle militaire operaties in Oost-Aleppo zodat achtduizend burgers geëvacueerd konden worden. Dit bleek een loze belofte. Donderdagnacht werden opnieuw vele woningen getroffen door luchtaanvallen, zo lieten burgers en rebellen in de getroffen wijken weten aan de Britse krant The Guardian.

Op vrijdag ontkent Lavrov dat hij deze uitspraken heeft gedaan. De gevechten stoppen pas wanneer alle rebellen de paar overgebleven wijken in Oost-Aleppo hebben verlaten, aldus Lavrov. Hij beschuldigt verder de Verenigde Staten van “vreemde” en tegengestelde posities in de onderhandelingen over de situatie in de Noord-Syrische stad. Rusland wil dat de VS druk uitoefenen op de rebellen om hun posities te verlaten.

Het Syrische leger zegt dat ze 32 van de 40 buurten in Oost-Aleppo hebben veroverd; in totaal zou 85 procent van de stad in handen zijn van het regime Assad. Bij de verovering krijgt het Syrische leger hulp van strijders uit Libanon, Irak, Iran en Afghanistan. In totaal zouden er nog ongeveer honderdduizend inwoners leven in de rebellengebieden.

    • Huib de Zeeuw