Schoolmeisjes doden zeker 56 mensen bij zelfmoordaanslag

De Nigeriaanse meisjes bliezen zich op bij een markt. Volgens het leger zit Boko Haram achter de aanslag.

Bij een zelfmoordaanslag in oktober in het noordoosten van Nigeria kwamen negen mensen om het leven.
Bij een zelfmoordaanslag in oktober in het noordoosten van Nigeria kwamen negen mensen om het leven. Foto Joshoua Omirin / AFP

Bij een zelfmoordaanslag in Nigeria zijn zeker 56 mensen om het leven gekomen en tientallen personen gewond geraakt. Twee schoolmeisjes bliezen zichzelf op een markt op, zo meldt persbureau Reuters op basis van het Nigeriaanse leger.

De aanslag gebeurde in de stad Madagali, in het noordoosten van Nigeria. “Afgaand op de berichten zijn bij de aanslag veel kinderen gewond geraakt”, aldus een woordvoerder van het leger tegenover AFP.

Het gebied rond de markt is door het leger afgezet om te voorkomen dat opnieuw aanslagplegers naar de markt komen om een aanval te plegen. De aanslag is nog niet opgeëist, maar volgens Nigeria is dit het werk van terreurbeweging van Boko Haram geweest. Zij plegen vaak soortgelijke aanslagen in het land.

Lees ook: Boko Haram: onderhandel met ons

Shariawetgeving

Boko Haram probeert sinds 2009 een islamitische staat te stichten in het noordoosten van Nigeria om daar de shariawetgeving in te voeren. De groepering veroverde in 2014 verschillende delen van het land, maar wordt teruggedrongen door Nigeriaanse troepen die hulp krijgen van buitenlandse mogendheden.

Door het geweld van Boko Haram zijn in zeven jaar tijd al meer dan 20.000 mensen in Nigeria om het leven gekomen. Ook zijn er minstens 2,6 miljoen mensen ontheemd geraakt door de terreurbeweging met als gevolg dat in het land een humanitaire crisis heerst.