Syrië

Lavrov: gevechtspauze in Aleppo voor evacuatie

Het Syrische leger heeft zijn activiteiten in het oosten van Aleppo gestaakt. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdag verklaard. De gevechtspauze moet ervoor zorgen dat achtduizend burgers het belegerde deel van de stad kunnen verlaten en dat hulpkonvooien de stad in kunnen.

Het Witte Huis reageerde voorzichtig op de Russische verklaring. „We wachten af en kijken wat er gebeurt.” Lavrov overlegde eerder op de dag in Hamburg over de situatie in Aleppo met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Het overleg wordt zaterdag voortgezet in Genève, aldus Lavrov.

Volgens Brita Haji Hassan, leider van een lokale raad in Aleppo, zijn er in de afgelopen 26 dagen meer dan 800 mensen gedood en raakten er ongeveer 3.500 gewond. Hassan waarschuwde dat de overgebleven burgers in het belegerde gedeelte van Aleppo, waar verscheidene rebellengroepen de dienst uitmaken, in levensgevaar verkeren.

Het Syrische leger heeft met hulp van milities uit Irak, Iran, Libanon en Afghanistan ongeveer driekwart van Oost-Aleppo heroverd. Daarbij werden ze geholpen door Russische bombardementen. Ook wijken in de oude stad zijn in handen van het regime van Assad.

In de afgelopen dagen zijn meer dan dertigduizend burgers gevlucht uit het belegerde gebied. (BBC, AFP)