Schaatsen In Thialf zwijgen de Russische schaatsers over de nieuwe dopingonthullingen

Nee, Konstantin Poltavets wil in de ruime entree van de ‘vernieuwbouwde’ ijstempel Thialf niet praten over het zoveelste hoofdstuk in het dopingschandaal in de Russische sport. Ook al worden schaatsers bij naam en toenaam genoemd – onder meer sprintster Olga Fatkoelina met codenaam A0205, volgens de NOS – de bondscoach van de Russische schaatsploeg oogt vrijdag als altijd vriendelijk maar blijft zwijgen, tussen de wedstrijden om de wereldbeker door. „Geen commentaar”.

Twintig minuten later geeft de Russische sprinter Roeslan Moerasjov wel een ondubbelzinnig antwoord op de beschuldigingen aan het adres van zijn landgenoten in het WADA-rapport van Richard McLaren. In de voorlaatste rit van de 500 meter declasseert de 23-jarige nummer twee van de WK afstanden van vorig jaar de rest van het deelnemersveld. Na een vlekkeloze race blijft hij in 34,50 seconden de Pool Artur Was (tweede in 34,79) en de Amerikaan Mitchell Whitmore (derde in 34,81) ruim voor.

De intense high-five tussen Moerasjov en coach Dimitri Dorofejev na de finish zegt meer dan duizend woorden. Verder doen de Russen er het zwijgen toe in Thialf. Ook de internationale schaatsunie ISU reageerde vrijdag nog niet op de mogelijke betrokkenheid van Russische schaatsers in het WADA-rapport. De beschuldigde Fatkoelina haalde op de 500 meter met een vijfde plaats haar beste resultaat van dit seizoen.

De Russische schaatsers lagen al onder vuur voor de jongste bevindingen. Pavel Koelizjnikov, in Thialf zesde in 34,93, en Denis Joeskov werden in hun jeugd al geschorst voor dopingovertredingen. Eind vorig seizoen ontsnapte Koelizjnikov pas in tweede instantie aan een schorsing voor het gebruik van meldonium.

    • Maarten Scholten