Roger van Boxtel benoemd als topman NS

Hij is niet langer ad interim, maar krijgt een vaste aanstelling tot augustus 2019.

Foto Andreas Terlaak

Roger van Boxtel blijft tot augustus 2019 president-directeur van NS. Zijn tijdelijke aanstelling is door de raad van commissarissen van het spoorbedrijf omgezet in een vaste aanstelling. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA), enig aandeelhouder namens de staat, en de ondernemingsraad van NS hebben ingestemd met de benoeming. Het personeel van NS is vrijdagmiddag ingelicht.

Van Boxtel (62), voormalig minister, Kamerlid en senator voor D66, trad in augustus 2015 aan als interim-topman. Hij verving Timo Huges, die betrokken was bij onregelmatigheden rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De strafzaak daarover begint volgende week. Van Boxtel werd benoemd voor één jaar. Hij moest het vertrouwen in NS herstellen. In juli dit jaar werd zijn aanstelling verlengd totdat een definitieve president-directeur zou zijn gevonden. NS verwachtte die opvolging begin volgend jaar.

Twee weken geleden werd Van Boxtel echter door president-commissaris Gerard van de Aast gevraagd om langer aan te blijven. Van Boxtel ging akkoord, zegt hij in een interview met NRC:

„Ik wil graag verder bijdragen aan de wederopbouw van NS. We zijn terug op onze poten aan het komen. We kunnen weer bouwen in plaats van alleen crisis bezweren.”

Van Boxtel is sinds deze zomer voorzitter van de vijfkoppige raad van bestuur van NS. Daarvoor bestond de top van NS uit een driekoppige raad van bestuur en een ‘executive comittee’ met acht directeuren.

Lees het interview met Roger van Boxtel: ‘We zijn punctueler dan de Zwitsers’