Raiola zette Dortmund klem bij transfer Mkhitaryan

De spelersmakelaar had contractueel recht op een vergoeding als Borussia Dortmund een goede deal voor het Armeense talent zou afwijzen, blijkt uit Football Leaks.

Henrikh Mkhitaryan donderdag tijdens de Europa League-wedstrijd van Manchester United tegen Zorha Loegansk.
Henrikh Mkhitaryan donderdag tijdens de Europa League-wedstrijd van Manchester United tegen Zorha Loegansk. Foto Sergei Supinsky/ AFP

De Nederlands-Italiaanse zaakwaarnemer Mino Raiola heeft de Duitse club Borussia Dortmund afgelopen zomer klemgezet bij de transfer van de Armeense voetballer Henrikh Mkhitaryan naar Manchester United. Uit via Football Leaks gelekte contracten blijkt dat de Duitsers Raiola ook moesten betalen als de deal niet tot stand zou komen. Normaal krijgt een spelersmakelaar alleen betaald als er wel sprake is van een transfer.

Borussia Dortmund was in de zomer van 2016 niet van plan Mkhitaryan, die nog één contractjaar had, te laten gaan. De club kon echter niet anders. Raiola had namelijk een troefkaart achter de hand waarmee hij het bestuur onder druk kon zetten. Het gaat om een apart contract, uit 2013, tussen Dortmund en Raiola over diens commissie. Daarin staat dat het bedrijf van de zakenman hoe dan ook recht heeft op een hoge vergoeding, ook zonder transfer.

De Duitsers restte niets anders dan te kiezen voor de optie waarbij ze er zelf financieel ook beter van zou worden: een transfer. Raiola streek uiteindelijk 2,5 miljoen euro op na de overgang van Mkhitaryan naar Manchester United – voor 42 miljoen euro.

Henrikh Mkhitaryan

Borussia Dortmund (tot zomer 2016)
Middenvelder
Vergoeding voor zaakwaarnemer ook als er geen transfer komt

Uit het contract van Henrikh Mkhitaryan

Illustratief voor de macht van zaakwaarnemers

Uit de 18 miljoen documenten die Der Spiegel ontving in het kader van Football Leaks, en deelde met onder meer NRC, blijkt dat de gang van zaken rondom de transfer van Mkhitaryan illustratief is voor de macht die zaakwaarnemers als Raiola hebben over spelers en clubs. Ze weten hoge percentages te bedingen bij transfers of contractverlengingen, voor hun speler, maar ook vooral voor zichzelf. De voetballer is daarbij ook een investering voor de makelaar.

Raiola sloot de laatste jaren meer opvallende deals. Bij de overgang van de Franse sterspeler Paul Pogba in 2012 van Manchester United naar Juventus bedong de spelersmakelaar dat hij bijna net zoveel zou verdienen als de speler die hij bijstond. Waar Pogba tijdens zijn periode in Turijn zo’n 12,5 miljoen euro aan salaris ontving, kreeg Raiola in vier jaar tijd in totaal 10 miljoen euro.

Roger Wittmann

Raiola is niet de enige zaakwaarnemer die goed verdient aan ‘zijn’ spelers. Neem Roger Wittmann die in 2013 met Schalke 04 een deal sloot over contractverlenging voor Julian Draxler, een talentvolle maar ook blessuregevoelige middenvelder. Wittmann wist in december van dat jaar te bedingen dat hij naast een eenmalig bedrag van 1,2 miljoen euro ook nog jaarlijks 450.000 euro zou krijgen voor ieder seizoen dat Draxler bij Schalke zou spelen. Daarbovenop bedong de makelaar 15 procent van de toekomstige transfersom van de middenvelder.

Toen de Duitse middenvelder in augustus 2015 voor 36 miljoen euro naar Wolfsburg verkaste kon Wittmann 5,4 miljoen bijschrijven op zijn bankrekening. In totaal had hij in drie jaar zo’n 7 miljoen verdiend aan de contractverlenging van een 19-jarige belofte die op dat moment nog niets had gewonnen.

De voorbeelden uit Football Leaks zijn tekenend voor toegenomen macht van de zaakwaarnemers. Hun vergoedingen zijn de laatste vijf jaar bijna verdubbeld. Alleen al in Duitsland en Groot-Brittanië streken zij in 2015 gezamenlijk 370 miljoen euro op. Wereldwijd gaat het om een bedrag van ongeveer 1,5 miljard euro vorig jaar.