ProRail wordt zelfstandig bestuursorgaan

De spoorvervoerder behoudt daardoor enige zelfstandigheid, maar het ministerie is verantwoordelijk.

Het hoofdkantoor van ProRail in Utrecht.
Het hoofdkantoor van ProRail in Utrecht. Foto Robin Utrecht / ANP

ProRail wordt definitief een zelfstandig bestuursorgaan (zbo). Dat heeft staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu (PvdA) besloten. De regering kan op die manier meer invloed uitoefenen op het bestuur van de nu nog private spoorbeheerder.

Eind oktober ging de Tweede Kamer al akkoord met het voorstel van Dijksma om ProRail in te lijven, maar er waren verschillende mogelijkheden voor de praktische invulling. Uiteindelijk is niet gekozen voor volledige nationalisatie, maar voor een constructie waarin het bedrijf nog enige zelfstandigheid houdt, maar wel verantwoording moet afleggen voor zijn financiën en prestaties. Volgens het ministerie gaat in ProRail jaarlijks twee miljard euro belastinggeld om.

Lees ook: Tweede Kamer steunt inlijven ProRail door ministerie

Door de nieuwe rechtsvorm valt ProRail onder de Wet openbaarheid van bestuur, of de WOB. Dat betekent dat bijvoorbeeld journalisten informatie over de uitvoering van het beleid kunnen opvragen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt verantwoordelijk voor ProRail.

Volgens persbureau ANP was ProRail niet op de hoogte van het kabinetsbesluit om van het bedrijf een publieke organisatie maken. Het ministerie zegt dat het bedrijf wel was geïnformeerd. Naar verwachting is het wetsvoorstel voor de omvorming van een bv naar een zbo eind 2017 klaar.