Paul Verhoeven juryvoorzitter Filmfestival Berlijn 2017

In februari 2017 is Paul Verhoeven voorzitter van de jury van het belangrijke Berlijnse filmfestival waar filmers strijden om de Gouden Beer.

Foto AFP

Paul Verhoeven is in februari 2017 voorzitter van de jury van de 67ste Berlinale, het prestigieuze filmfestival van Berlijn. Hij volgt in die rol Meryl Streep op. De jury beslist over de festivalprijzen, zoals de de Gouden en Zilveren Beren.

Bekroning

Het voorzitterschap lijkt een bekroning van een uitstekend jaar, waarin de 78-jarige Nederlandse filmmaker zijn Franstalige film ‘Elle’ zag gloriëren op het filmfestival Cannes en de bioscoop. De psychothriller met Isabelle Huppert is de Franse inzending voor de Oscars en gaat op 2 februari uit in Duitsland. Bovendien is de film genomineerd voor een European Film Award, die zaterdag in Polen worden uitgereikt.

Trailer ‘Elle’

Festivaldirecteur Dieter Kosslick van de Berlinale zegt blij te zijn met een juryvoorzitter die „in uiteenlopende genres filmde in zowel in Europa als Hollywood. De bandbreedte van zijn oeuvre spiegelt zijn creatieve, veelzijdige lef en zijn wil tot experimenteren.”

Zwartkomische signatuur

Paul Verhoeven zelf betoonde zich maandag op het festival van Marrakecht blij dat na Frankrijk, waar zijn werk altijd al goed viel, nu ook de rest van de wereld hem nu ziet als een filmauteur met een eigen, zwartkomische signatuur. Zelfs in Amerika, al viel het Verhoeven op dat daar bij de recente première van ‘Elle’ wel enig debat was over zijn ‘discours over verkrachting’, wat de Oscarkansen schaden.

Lees ook het interview met Verhoeven en Huppert: ‘Ze betichten me nu van feminisme’

Verhoeven lijkt nog nauwelijks aan zijn volgende film bezig. In Marrakech zegt hij met ‘Elle’-producent Saïd Ben Saïd nog steeds aan drie projecten te werken: oorlogsfilm ‘1943’, die speelt in het Lyon van Gestapochef Klaus Barbie, een film over Jezus „al krijg ik mijn boek over Jezus niet helemaal in een script vertaald” en een film over een nonnenklooster. Dat zal waarschijnlijk ‘Immodest Acts’ zijn, een script van zijn oude vriend Gerard Soeteman over de mystieke abdis Benedetta Carlini die werd beticht van een lesbisch relatie in 1623.

    • Coen van Zwol