Parlement Zuid-Korea stemt voor afzetten president Park

Het Constitutioneel Hof moet nu bepalen of het instemt met de afzetting. President Park ligt al weken onder vuur.

President Park ligt al maanden onder vuur door een corruptieschandaal.
President Park ligt al maanden onder vuur door een corruptieschandaal. Foto Damir Sagolj / Reuters

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft met een overweldigende meerderheid gestemd voor het afzetten van president Park Geun-hye. Dat melden Zuid-Koreaanse media. Het is nu aan het Constitutioneel Hof om te bepalen of Park inderdaad het veld moet ruimen.

Van de driehonderd parlementsleden stemden 234 voor, ruim genoeg voor een tweederde meerderheid. Saillant is dat meerdere volksvertegenwoordigers van Parks eigen Saenuri-partij ook voor de afzetting stemden. 56 mensen stemden tegen, twee onthielden zich van stemming.

De 64-jarige Park kampt met het grootste schandaal uit haar politieke carrière - en een van de grootste crises uit de Zuid-Koreaanse geschiedenis. De president gaf toegang tot regeringszaken aan Choi Soon-sil, een vriendin van Park en tevens dochter van een sekteleider. Choi wordt er ook van verdacht haar positie te hebben misbruikt om miljoenen euro’s aan donaties bij bedrijven af te troggelen voor liefdadigheidsstichtingen op haar naam.

Lees ook: De diepe val van president Park

Schenden grondwet

De president wordt dan ook te laste gelegd dat ze de grondwet geschonden zou hebben en dat ze haar machtspositie zou hebben misbruikt. Zelf vindt Park dat de aantijgingen tegen haar onwaar en politiek gemotiveerd zijn, hoewel ze wel excuses heeft aangeboden voor haar onvoorzichtige banden met Choi. Vrijdag bood ze opnieuw verontschuldigingen aan voor haar “nalatigheid”. Wel heeft Park over een paar uur een vergadering met haar kabinetsleden.

Vorige week dienden de drie oppositiepartijen een motie in die de afzettingsprocedure in gang zette. Het voorstel was nodig omdat Park eerder aangaf dat het parlement moet beslissen of zij mag aanblijven.

Constitutioneel Hof

Dat parlement heeft nu gesproken en de bal ligt nu bij het Constitutioneel Hof. Dat heeft tot 180 dagen om een beslissing te nemen. Tot die tijd neemt premier Hwang Kyo-ahn het presidentschap tijdelijk waar. Mocht Park worden afgezet, moeten er binnen zestig dagen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Twitter avatar askimono anouk eigenraam And the assembly in Korea votes to impeach president Park. The big Q now: will she accept her defeat and step down or not?

Park heeft haar hoop gevestigd op het negenkoppige Hof, dat vooral uit conservatieven bestaat. In 2004 stemde het parlement eerder voor afzetting van de president, Roh Moo-hyun. Het Constitutioneel Hof verwierp het voorstel toen na 63 dagen. Vrijdag was de afzettingsprocedure van Roh de meestgezochte opdracht op de Zuid-Koreaanse zoekmachine Naver.

Lees ook over de massale protesten in Zuid-Korea: Weg met de president, het nepotisme en de Koreaanse klassenmaatschappij!

Demonstraties

De afgelopen weken zijn honderdduizenden mensen in Zuid-Korea de straat opgegaan om te protesteren tegen Park. De demonstraties concentreren zich vooral in Seoul, maar ook in andere steden wordt heftig geprotesteerd. Afgelopen zaterdag gingen wederom honderdduizenden mensen de straat op.

Ook vrijdag verzamelden meer dan duizend demonstranten zich bij het parlementsgebouw. Er ontstonden opstootjes met de politie toen betogers twee tractors naar de poort van het gebouw wilden rijden.

De populariteit van Park is gedaald tot een dieptepunt. Uit opiniepeilingen blijkt dat nog maar 5 procent van de Zuid-Koreanen vertrouwen heeft in de president, terwijl maar liefst 81 procent het afzetten van het staatshoofd steunt.