Parlement zet Park af na massale protestbetogingen

Corruptieschandaal Zuid-Korea Na weken van onrust over de nauwe banden van president Park Geun-hyi met een omstreden vrouw zet het parlement haar af.

President Park Geun-hyi
President Park Geun-hyi Foto AFP

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft vrijdag een voorstel goedgekeurd om president Park Geun-hyi af te zetten wegens haar rol in een ongekend corruptieschandaal dat het land al weken in zijn ban houdt. Met Parks afzetting bereikt de affaire een nieuwe climax. Honderdduizenden Zuid-Koreanen gingen elk weekend steeds de straat op om te betogen voor haar aftreden

Park (64), dochter van de vroegere president Park Chung-hee, is door de stemming met onmiddellijke ingang haar presidentiële bevoegdheden kwijt. Tot nader order zal premier Hwang Kyo-ahn de honneurs waarnemen. Park, een vrijgezel die zei ‘getrouwd’ te zijn met de natie, woonde de voor haar ontluisterende ontknoping in het parlement niet bij. Naderhand hulde ze zich in stilzwijgen.

Lees meer over de affaire rond Park: De diepe val van president Park

Het is nu aan het Constitutioneel Hof om uit te maken of de afzettingsmaatregel waarmee een ruime meerderheid in het parlement instemde gewettigd is. De kans dat de negen rechters van het hof Parks afzetting alsnog terugdraaien is echter volgens waarnemers gering.

Park zelf had eerder al verklaard niet aan aftreden te denken alvorens de hoogste rechters zich over de zaak hebben uitgesproken. Het kan nog wel een half jaar duren voor de rechters met hun oordeel komen. Park zou de eerste president zijn sinds het herstel van de democratie in Zuid-Korea begin jaren 80 die zo smadelijk voortijdig het veld ruimt.

Verregaande invloed

De woede van de parlementariërs en van miljoenen Zuid-Koreanen werd gewekt door het feit dat Park een oude vriendin, Choi Soon-sil, in het geheim verregaande invloed toestond op het regeringsbeleid zonder dat die daar ook maar in de geringste mate voor was gekwalificeerd. De inmiddels gearresteerde Choi wordt ervan verdacht zich te hebben bemoeid met het economisch beleid en met belangrijke benoemingen.

Ook zijn er sterke aanwijzingen dat Choi grote bedrijven, waaronder Samsung, met succes onder druk zette om geld over te maken op rekening van bedrijven en stichtingen die zijzelf had opgezet. In ruil daarvoor zou zij haar invloed op president Park aanwenden. Op die manier zou ze de bedrijven in totaal tientallen miljoen euro’s hebben afgetroggeld.

Twitter avatar askimono anouk eigenraam And the assembly in Korea votes to impeach president Park. The big Q now: will she accept her defeat and step down or not?

Voor Park is dit alles een persoonlijke tragedie. In de moeilijke jaren na de moord op haar beide ouders, kreeg ze een nauwe relatie met Choi en haar vader, leider van een obscure sekte. De relatie met dit omstreden tweetal wordt haar nu politiek noodlottig.