Ghanese oppositieleider wint presidentsverkiezing

De 72-jarige Akufo-Addo deed voor de derde keer een gooi naar het presidentschap.

De nieuwe Ghanese president Nana Akufo-Addo tijdens de verkiezingscampagne Foto Christina Aldehuela/ AFP

De belangrijkste oppositieleider Nana Akufo-Addo heeft de presidentsverkiezingen gewonnen in Ghana. De zittende president John Mahama heeft in een telefoongesprek zijn verlies toegegeven en zijn rivaal gefeliciteerd. Dat laat Akufo-Addo via Twitter weten.

Twitter avatar NAkufoAddo Nana Akufo-Addo A few minutes ago, I received a call from President @JDMahama congratulating me on winning the 2016 Presidential Election. #ChangeHasCome

Aftredend president riep aanhangers op om uitslag te accepteren

Voor het huis van de 72-jarige leider van de oppositiepartij NPP staan honderden aanhangers te juichen, zo meldt Al Jazeera. Akufo-Addo liet op donderdag al weten dat hij de verkiezingen had gewonnen, een dag na de stembusgang. Radiostations gaven eerder op vrijdag aan dat de oppositieleider met ongeveer 53 procent van de stemmen had gewonnen. Het verkiezingscomité maakt zaterdag de officiële uitslag bekend.

De aftredend president Mahama riep eerder zijn aanhangers op om de verkiezingsuitslag te accepteren.

“Ik wil dat het volk beseft dat we elke uitkomst van de verkiezingen respecteren. Laten we kalm blijven”.

Akufo-Addo deed voor de derde keer een gooi naar het presidentschap. In 2012 verloor hij de verkiezingen van Mahama.

Politiek stabiel; wel economische problemen

Ghana staat bekend als een van de weinige politiek stabiele landen in Afrika en is mede daarom aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Vanwege sterk dalende grondstofprijzen van goud, olie en cacao - de belangrijkste exportproducten van Ghana- is de economische situatie in het land sterk verslechterd. In 2015 kreeg het West-Afrikaanse land een lening van het International Monetair Fonds van omgerekend 870 miljoen euro.

    • Huib de Zeeuw