Ophok- en afschermplicht vogels iets minder streng

De maatregel naar aanleiding van de uitbraak van vogelgriep geldt nu nog slechts voor pluimvee, watervogels en loopvogels.

Eenden in Biddinghuizen worden geruimd na constatering van een vogelgriepuitbraak,
Eenden in Biddinghuizen worden geruimd na constatering van een vogelgriepuitbraak, Foto Koen van Weel / ANP

De landelijke ophok- en afschermplicht die begin november werd ingevoerd na een uitbraak van vogelgriep bij wilde watervogels in Monnickendam wordt licht versoepeld. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam vrijdag bekendgemaakt. De maatregelen gelden alleen nog voor pluimvee, watervogels en loopvogels, omdat dat de vogels zijn die het meeste risico lopen.

In Biddinghuizen blijft de ophokplicht wel voor alle soorten vogels van kracht. Ook mag daar nog niet gejaagd worden en mogen bezoekers niet naar pluimveebedrijven toe. In de rest van Nederland mogen beide weer wel.

In de plaats in Flevoland werden in november bij drie pluimveebedrijven besmettingen geconstateerd met het besmettelijke en voor vogels dodelijke H5N8-virus. Daarop werden de alle vogels bij de bedrijven geruimd. Voor mensen is het virus niet gevaarlijk. In Biddinghuizen geldt ook nog altijd een vervoersverbod voor eieren, pluimvee, pluimveemest en strooisel dat gebruikt is.

Door het versoepelen van de maatregelen mogen er onder meer in heel Nederland weer roofvogelshows worden gehouden en mogen postduiven weer uitvliegen, schrijft Van Dam. Veehouders rondom Biddinghuizen die ook hobbyvogels hebben mogen “zonder aanvullende voorwaarden” weer runderen, varkens of ander niet-pluimvee vervoeren.

    • Joram Bolle