Profiel

Badr Hari: onstuimige knokker zonder angst

Profiel Badr Hari Ze zijn elkaars absolute tegenpolen, ‘het beest’ Badr Hari en tacticus Rico Verhoeven. Hari liet zich uitdagen. In Oberhausen is het dan eindelijk zover. Het gevecht waar zo lang naar werd uitgekeken.

Foto Remko de Waal/ANP

‘Mijn grootste talent? Ik kan alles in het leven stukmaken.” In het KRO-programma Brandpunt Profiel reflecteert Badr Hari (31) op de roerige jaren die achter hem liggen. Het is medio 2011 en zijn kickbokscarrière zit in het slop, omdat hij zich in de ring weer niet heeft weten te beheersen. In een gevecht om de wereldtitel zwaargewicht in 2008 slaat en schopt hij de Nederlander Remy Bonjasky in het gezicht terwijl die op zijn rug ligt. Hari krijgt een waas voor zijn ogen, en ontwaakt pas als hij in de touwen wordt geduwd. Twee jaar later gebeurt hetzelfde tegen Hesdy Gerges.

Twee keer volgt diskwalificatie. Hari wordt door het publiek uitgejouwd. Hij weet dat het fout is wat hij doet, maar hij kan het niet helpen. „Ik zie mijn tegenstander als iemand die alles wat ik heb opgebouwd wil afpakken. Hij wil me terugsturen naar de periode waarin ik verlangde naar de dingen die ik nooit zou krijgen”, zegt Hari bij Brandpunt.

Badr Hari groeit op in Amsterdam, in de Indische Buurt. Hij heeft een oudere zus, een broertje en een zusje. Zijn ouders komen uit Kénitra, een stad in het noordwesten van Marokko. Moeder raakt door een ongeluk arbeidsongeschikt, vader werkt in de plantsoenendienst. Hari wordt strak opgevoed, met hier en daar een tik, zo staat in zijn officiële biografie ‘Badr Hari – mijn verhaal’.

Op de basisschool is Hari lang voor zijn leeftijd, tenger gebouwd, met een jampotbril op zijn neus. Hij omschrijft zichzelf als een buitenbeentje, maar zo ziet zijn oude gymnastiekjuf Marjo van Tiggelen hem niet. „Badr was een sportieve jongen, enthousiast, blij dat hij tijdens mijn lessen kon bewegen”. Toenmalig schooldirecteur Dirk Kruger spreekt van „een spontane, zachtmoedige jongen. Een broos mannetje, maar naar de meiden o zo charmant.”

Lees ook het profiel Rico Verhoeven: de onbesproken kampioen

Dansen in de ring

Als Hari zeven is, vindt zijn vader het tijd worden hem te leren hoe hij zichzelf moet verdedigen. Op straat belandt hij nogal eens in een vechtpartij. „Badr pikte mijn trainingen sneller op dan de meesten”, zegt Sliman El Bacha, een kickbokscoach uit Amsterdam-Oost. Hij had iets bijzonders: hij was niet bang in de ring. Hij stond te dansen. Zo iemand kan je niet kweken. Zo moet je zijn.”

In de sportschool van trainer Mousid Akhamrane ziet Hari een poster van K-1-kampioen Peter Aerts hangen, met een cheque van 100.000 gulden. Dat is wat hij wil.

Khalid – hij wil niet met zijn achternaam in de krant – groeit met Hari op in Amsterdam-Oost. „Badr was een harde jongen, een echte knokker, iemand die risico neemt.” Maar het is geen domme kracht, zegt Khalid erbij. Hij is intelligent. Dat merkte je aan zijn woordenschat. Je kon met hem discussiëren, en dan niet alleen over auto’s en vrouwen.”

Op school gaat het niet lekker met Hari. Hij zakt van het atheneum naar de mavo, tijdens de opleiding detailhandel spijbelt hij om te kunnen trainen. Als puberjongen traint hij bij de Amsterdamse coach Thom Harinck. „Badr heeft een vechtershart. Hij werd heel in het begin knock-out geslagen op een training. Maar de volgende dag stond hij gewoon weer in de ring.” Onder Harinck wordt Hari Nederlands kampioen en mag hij in 2003 invallen op een gala in de Amsterdam Arena tegen de Wit-Rus Alexej Ignasjov. Hari is 19, weegt 88 kilo, Ignasjov 106. Hij verliest door een spijkerharde klap op zijn lever, maar maakt indruk bij promotors.

Mishandelingen

Onder trainer Mike Passenier uit Oostzaan komt Hari kilo’s spiermassa aan. In 2007 wordt hij wereldkampioen kickboksen, en in 2009 nog eens. De roem stijgt hem naar zijn hoofd, zegt hij in Brandpunt.

In de jaren daarna wordt Hari verdacht van mishandelingen, met als dieptepunt die van de vermoorde zakenman Koen Everink, in de zomer van 2012. De Hoge Raad doet volgend jaar uitspraak in die zaken. Tot die tijd is Hari vrij om te gaan waar hij wil. Vaak is dat Marokko, het land waar hij officieel voor uitkomt en waar hij tot rust komt. Hari vecht nog wat losse partijen voor de Tsjetsjeense dictator Ramzan Kadyrov, maar zijn wedstrijden hebben niet langer het aanzien van vroeger. Daar kan zaterdagavond verandering in komen. Tegen wereldkampioen Verhoeven kan Hari gaan repareren wat hij stuk heeft gemaakt.