Ondernemingsraad KLM naar rechter om cabinepersoneel

De ondernemingsraad meent dat de maatregel om minder personeel in te zetten voorgelegd moest worden.

Foto Koen van Weel / ANP

De ondernemingsraad van de KLM stapt naar de rechter. Reden is de ingevoerde bezuinigingsmaatregel, waardoor op 40 procent van de intercontinentale vluchten een steward(ess) minder wordt ingezet. Dat meldt het Financieele Dagblad vrijdag.

De maatregel werd door de KLM ingevoerd met de ingang van de winterdienstregeling op 30 oktober. Volgens de ondernemingsraad is dat gedaan zonder medeweten van de OR alsook van de vakbonden.

Tegenover het Financieele Dagblad laat Jan-Willem van Dijk, voorzitter van de ondernemingsraad van KLM, weten dat de OR meent adviesrecht te hebben in deze kwestie, maar dat de zaak nooit is voorgelegd.

Lees ook het interview met VNV-voorzitter Steven Verhagen: ‘KLM-directie danst op de vulkaan’

Werkonderbrekingen

De afgelopen weken werden werkonderbrekingen gehouden waardoor veel vluchten vertraging opliepen. KLM moest vorige maand zelf enkele vluchten schrappen vanwege de staking van het cabinepersoneel. KLM spande daarom een kort geding aan om een overleg met het cabinepersoneel af te dwingen. Dat verloor de luchtvaartmaatschappij.

Lees ook: ‘Het KLM-gevoel gaat verloren’

In een ander conflict: dat over de pensioenafspraken tussen KLM en de eigen piloten, stapte de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) naar de rechter. De KLM-piloten verloren dat kort geding en daarom mocht de luchtvaartmaatschappij de pensioenafspraken met de eigen piloten per 1 december 2016 opzeggen.

    • Maarten Back