Nieuw WADA-rapport

Russische dopingschandaal nog omvangrijker

Meer dan duizend Russische sporters, in dertig sporten, waren betrokken bij dopingfraude op de Olympische Zomer- en Winterspelen en Paralympische Spelen. Dat blijkt uit het tweede rapport van WADA, dat onderzoek deed naar het Russische dopinggebruik. In het eerste rapport was al sprake van een door de staat gestuurd dopingprogramma. De Canadese onderzoeker, sportjurist Richard McLaren, zei vrijdag dat het gaat om de periode tussen 2011 tot na de Spelen van Sotsji in 2014. Van twaalf medaillewinnaars van Sotsji heeft de commissie bewijs dat geknoeid is met urinestalen. McLaren zei dat op de Zomerspelen van 2012 in Londen op „ongekende schaal gefraudeerd werd met positieve dopingstesten” door de Russen. Meer dan 500 sporters, niet alleen Russen, waren positief. De resultaten werden verdoezeld. (NRC)