Nederland en België: einde aan vakantiereizen migranten

‘Terugreizigers’ gaan op vakantie naar hun herkomstland, terwijl ze eerder hebben verklaard dat ze daar onveilig zijn.

Foto ANP / Vincent Jannink

Nederland en België gaan samenwerken om ‘terugreizigers’ op te sporen. Deze asielzoekers gaan op vakantie naar hun herkomstland, terwijl ze eerder tegenover de immigratiedienst hebben verklaard dat ze daar onveilig zijn. Als de immigratiedienst dit ontdekt, kan hun asielstatus worden ingetrokken.

Sommige asielzoekers proberen ongezien naar hun herkomstland te reizen via een buurland, zoals België. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) en zijn Belgische collega Theo Francken (N-VA) hebben vrijdag afgesproken om hierover informatie uit te wisselen.

Beide landen hopen dat ook andere landen zich aansluiten bij de samenwerking. Dijkhoff heeft al asielvergunningen ingetrokken van ‘terugreizigers’ uit onder meer Irak, Iran en Soedan. “Een asielvergunning is alleen bedoeld voor mensen die daadwerkelijk te vrezen hebben in hun herkomstland”, zegt de staatssecretaris.

    • Christiaan Pelgrim