Minder auto’s per gezin in grote steden

CBS

Het aantal personenauto’s neemt nog steeds toe. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend. Volgens de laatste berekeningen rijden er nu 7,2 miljoen auto’s in Nederland rond die op naam staan van particulieren.

Gemiddeld telt Nederland nu 93 personenauto’s per 100 huishoudens. Het CBS stelt vast dat het aantal auto’s per huishouden duidelijk hoger is in dunbevolkte gebieden dan in dichtbevolkte.

In sterkt verstedelijkte gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ligt dat gemiddelde lager: tussen de 40 en 50 auto’s per 100 huishoudens. In landelijke gemeenten als Mill, Landerd en Staphorst is het aantal met 1,4 auto’s per huishouden het hoogst.

Den Haag kent ondanks het lagere gemiddelde auto’s per huishouden toch een hoge autodichtheid. Dat laatste wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid auto’s per vierkante kilometer. Met 1955 auto’s per vierkante kilometer is die dichtheid in de politieke hoofdstad zelfs het hoogste van alle gemeenten. Na Den Haag volgen, zo berekend, Haarlem, Capelle aan den IJssel en Maassluis. Het autovrije Schiermonnikoog heeft, zoals te verwachten, met 8 auto’s per vierkanten kilometer de laagste dichtheid van Nederland.