Merwedebrug weer open voor vrachtwagens

Alleen extreem zwaar vrachtvervoer van boven de vijftig ton moet nog omrijden.

De afzetting bij de Merwedebrug. Foto Jeroen Jumelet / ANP

De Merwedebrug op de A27 bij Gorinchem is sinds 05.00 uur vrijdag weer open voor zwaar verkeer. Vrachtwagens en bussen mogen sindsdien weer over de brug rijden. Alleen extreem zwaar vrachtvervoer van boven de vijftig ton wordt nog geweerd. Dat heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt.

De belangrijke verbindingsbrug was sinds 11 oktober dicht voor zwaar verkeer omdat er haarscheurtjes in de draagconstructie waren ontdekt. Inmiddels zijn 24 van de kritieke verbindingen met stalen platen versterkt.

Omrijden voor de veiligheid

De politie sloot de rijbanen eerder af, zodat agenten veilig konden controleren dat er geen vrachtverkeer de brug op reed. Die is daar door slijtage aan de constructie te zwak voor geworden. Voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo moeten daardoor ver omrijden. De afzettingen leidden tot grote problemen op en rond de brug.

Enkele dagen later maakte het ministerie van Infrastructuur en Milieu bekend een plan te hebben om de brug te repareren. Voor de transportbedrijven die schade hebben ondervonden door de versleten brug, komt een compensatieregeling, heeft de minister beloofd. Transportorganisaties schatten de schade op zeker minimaal een half miljoen euro per dag. Bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn inmiddels verschillende claims ingediend.

Het ministerie heeft, naar aanleiding van de problemen op de Merwedebrug, volgens transportorganisatie EVO toegezegd de staat van meerdere bruggen en tunnels te gaan bekijken.

    • Bas Tooms