Lodewijk Asscher wint lijsttrekkersverkiezing PvdA

Asscher kreeg 54 procent van de stemmen, zo maakte partijvoorzitter Spekman bekend in Amsterdam. Diederik Samsom treedt terug als fractievoorzitter.

Foto ANP

Vicepremier Lodewijk Asscher heeft de lijsttrekkersverkiezing bij de Partij van de Arbeid gewonnen. Dat heeft PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman vrijdagmiddag bekendgemaakt in cultureel centrum Podium Mozaïek in Amsterdam. Asscher kreeg 54 procent van de stemmen.

Huidig partijleider Diederik Samsom zei direct na het bekend worden van de uitslag dat hij maandag zal terugtreden als fractievoorzitter van de partij. Samsom zei trots te zijn op wat hij de afgelopen jaren met de PvdA heeft bereikt:

“Leiderschap is niet vanzelfsprekend, een mandaat moet iedere keer opnieuw verdiend worden. Ik heb geknokt. Nu stap ik met een diepe buiging van het podium.”

Asscher roemde in zijn overwinningstoespraak het doorzettingsvermogen van Samsom en riep de PvdA op de gelederen te sluiten:

“[Wij] gaan wij als verenigde partij dat linkse geluid aanvoeren, met nieuw elan en met onze rotsvaste vertrouwde idealen. Nederland heeft op 15 maart een sterke Partij van de Arbeid nodig. [...] Laten we samen een Nederland bouwen waar iedereen trots op kan zijn.”

Volgens Asscher moet de PvdA bij de verkiezingen “een vuist maken tegen de rechtse economische politiek van de VVD, en tegen Wilders die mensen tegen elkaar opzet. “Er is een meerderheid van Nederlanders die weet dat je samen verder komt dan alleen, die houdt van fatsoen, die genoeg heeft van het geschreeuw”, aldus Asscher.

Asscher nieuw gezicht tussen lijsttrekkers

Met de keuze voor Asscher kiest de partij voor een lijsttrekker die kritischer is over Europa dan de vorige, en ook strenger lijkt te zijn over integratie. Asscher is een ‘nieuw’ gezicht tussen lijsttrekkers van wie de meesten er bij de vorige verkiezingen ook al zaten. Hij heeft in zijn campagne aangekondigd dat hij als gekozen lijsttrekker meteen werk zou gaan maken van een ‘links blok’ waar rechtse partijen bij de regeringsvorming niet omheen kunnen, hij zal gaan praten met de SP en GroenLinks.

Lees ook: Asscher is veel minder keurig geworden, ons stuk waarvoor onze verslaggeefster Petra de Koning Asscher een jaar lang volgde.

In de lijsttrekkersverkiezing viel Asscher op door zijn felle toon tegen Samsom, die hij gebrekkig leiderschap verweet, en door zijn uithalen naar Wilders (,,hypocriete haatzaaier”) en Rutte (,,goedkope imitatie van Wilders”). De vier lijsttrekkersdebatten in het land werden de afgelopen weken drukbezocht, de zaaltjes zaten steeds overvol. Bij sommige partijgenoten leek de aanvallende stijl van Asscher niet goed te vallen, bij andere juist weer wél: Asscher liet ermee zien, vonden zij, dat ook Wilders en Rutte een stevige en soms vileine tegenstander aan hem zouden hebben. Samsom koos voor het verhaal dat er nauwelijks verschillen waren tussen hem en Asscher, hij viel Asscher ook bijna niet aan. En zeker in het eerste debat leken de uithalen van Asscher hem totaal te overrompelen.

De lijsttrekkersstrijd had niet, zoals de partij hoopte, een gunstig effect op de peilingen. De PvdA staat op hooguit tien zetels, in sommige onderzoeken zelfs lager. Tijdens de lijsttrekkerscampagne kreeg de partij er 2.900 nieuwe leden bij.

Met medewerking van Thijs Niemantsverdriet.