Kromowidjojo wint opnieuw medaille, nu op 100 meter vrij

Eerder deze week won de voormalig olympisch kampioene al twee medailles bij het estafettezwemmen.

Ranomi Kromowidjojo in actie tijdens de finale van de 100 meter vrij. Foto David J. Phillip

Ranomi Kromowidjojo heeft donderdagnacht een derde Nederlandse medaille gewonnen op de wereldkampioenschappen zwemmen op de korte baan. De Groningse won zilver op de honderd meter vrij, vlak achter de Australische Brittany Elmslie. “Een mooi resultaat” na de teleurstellende Spelen in Rio van deze zomer, vond Kromowidjojo achteraf.

Kromowidjojo maakte na de Spelen bekend eerst een lange vakantie te nemen om “alles op een rij te zetten”. Ze miste “het gevoel” en twijfelde over haar toekomst in de zwemsport, zei ze daar destijds over tegen Omroep Brabant. “Om dan nu al weer zilver te pakken, is heel mooi”, aldus Kromowidjojo donderdagnacht tegen persbureau ANP.

“Ik was veel sneller dan in de series en halve finales, geheel volgens plan. Ik wilde alles voor de finale bewaren. Het was een race zoals die moest zijn: aanvallend. Ik ben heel tevreden.”

Eerder dit toernooi was Kromowidjojo al betrokken bij de andere twee medailles van Nederland. De 26-jarige zwemster won dinsdagnacht brons op de 4×100 meter vrij, met Maaike de Waard, Maud van der Meer en Marrit Steenbergen. Aanvankelijk eindigde de estafetteploeg overigens op de vierde plek, na diskwalificatie van Canada schoof de equipe uiteindelijk een plaats door.

Lees ook het interview van NRC met Kromowidjojo: ik ben nog niet klaar met het water.

Een dag later was het opnieuw raak bij de estafette: op de 4×50 meter gemengd won Kromowidjojo zilver met opnieuw De Waard en de mannelijke zwemmers Jesse Puts en Nyls Korstanje. Op zaterdagnacht komt Kromowidjojo nog in actie op de 50 meter vrij, het nummer dat ze twee jaar geleden bij de WK in Doha won.

    • Joost Pijpker