Kindslaaf in India werkt 20 uur per dag

Slavernij

In India leven nog heel veel kindslaven. Hoe hun leven eruit ziet kun je lezen in een boek over de 12-jarige Tariq.

Jij gaat naar school en misschien moet je thuis wel de vaatwasser uit ruimen. Vind je dat soms vervelend? Denk dan aan Tariq in India. Want net als vele andere duizenden kinderen werkt de 12-jarige Tariq in een smerige fabriek.

Tariq is de hoofdpersoon van het net verschenen boek Stomme stenen van Annemarie ten Brinke. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een Indiase jongen, die in het echt anders heette. „Die jongen is nu een man en heeft me via Facebook zijn levensverhaal verteld”, legt Annemarie uit.

Tariq werkte 20 uur per dag in een steenfabriek, samen met zijn broers en zussen en ouders. „Zijn vader kon een lening niet terugbetalen. Hij moest stenen gaan bakken in de fabriek. Hij kreeg zo weinig loon dat zijn vrouw en kinderen mee moesten gaan werken”, vertelt Annemarie. „Zo worden mensen in India heel vaak tot slaaf gemaakt, ook kinderen.”

Tariq en zijn familie werden bevrijd door International Justice Mission (IJM). Dat is een club die strijdt tegen tegen moderne slavernij. De mensen van IJM hebben bedacht dat Annemarie een boek kon maken over een kindslaaf. Zij brachten haar in contact met Tariq, die haar vertelde hoeveel klappen en hoe weinig eten hij kreeg.

Annemarie is onderwijzeres op een basisschool in Den Haag en las daar haar eerste hoofdstukken voor. Ze vroeg haar leerlingen soms: wat zou jij Tariq willen vragen? „Een keer zei een leerling: hoe vier je je verjaardag? Daarover heb ik toen een hoofdstuk geschreven.” Dat hoofdstuk heeft ze verzonnen. „Zo kon ik het verhaal van Tariq dichter bij kinderen in Nederland brengen.”
Annemarie ten Brinke: Stomme stenen, Ark Media, 96 blz. 8,95
    • Karel Berkhout