Kampioen Nederland raakt waarschijnlijk directe CL-plaats kwijt

Vanwege de nieuwe opzet kan Nederland zijn rechtstreekse plek slechts behouden als Ajax en AZ de finale van de Europa League halen.

Luuk de Jong (PSV, links) na afloop van de uitschakeling in de Champions League, afgelopen week tegen Rostov.
Luuk de Jong (PSV, links) na afloop van de uitschakeling in de Champions League, afgelopen week tegen Rostov. Foto ANP

De winnaar van de eredivisie plaatst zich vanaf het seizoen 2018/2019 zeer waarschijnlijk niet meer rechtstreeks voor de Champions League. De UEFA maakte vrijdag de definitieve nieuwe opzet bekend voor de belangrijkste Europese clubcompetitie.

Alleen van de tien best presterende landen in het clubvoetbal plaatst zich minstens één ploeg direct voor de Champions League. Voorheen gold dat voor de beste twaalf landen. Nederland staat nu dertiende op de zogeheten coëfficiëntenranglijst. De stand op de ranglijst aan het einde van het seizoen bepaalt hoeveel ploegen uit een land zich vanaf 2018 kwalificeren voor de Champions League.

Dat Nederland de top tien nog haalt, lijkt een utopie. Zowel Ajax als AZ, de enige twee overgebleven ploegen in het Europees voetbal dit seizoen, moeten de finale van de Europa League halen om Turkije voorbij te kunnen gaan, zegt de KNVB.

Dat er voor lager geplaatste landen minder rechtstreekse plekken ter beschikking zijn, komt omdat de UEFA in de nieuwe opzet de vier beste landen allemaal vier teams laat afvaardigen. In augustus maakte de UEFA dat voornemen bekend.

Ook plaatsen de winnaar van de Champions League en de Europa League zich direct voor het volgende seizoen van de Champions League. Uit de voorronden, waaraan ook de Nederlandse kampioen dan mee zou moeten doen, plaatsen zich acht ploegen voor het toernooi.

    • Joram Bolle