Het werd Asscher, balen voor overig links

PvDA-lijsttrekker

Lodewijk Asscher is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Dat kan een strop zijn voor GroenLinks en de SP, terwijl D66 juist profiteert.

Nu kan de campagne echt los. Met de verkiezing van Lodewijk Asscher tot lijsttrekker bij de PvdA is het lijstje compleet voor de Tweede Kamerverkiezingen, komend jaar in maart. De campagneteams kunnen hun debatteksten, technieken en slimmigheidjes gaan voorbereiden met voor elke partij de juiste persoon in het achterhoofd.

Diederik Samsom is per direct weg. Vrijdag maakte hij bekend dat hij het fractievoorzitterschap van de PvdA neerlegt en uit de Tweede Kamer vertrekt. Veel politici van andere partijen hadden hém het lijsttrekkerschap gegund. Om wie hij is, zeker, maar electoraal gezien had het ook gunstig voor ze kunnen uitpakken.

Voor de SP en GroenLinks is het slecht nieuws dat Asscher won, met 54,5 procent van de stemmen. Hij noemt die twee steeds als partijen waar hij graag mee wil samenwerken. Dat draait gauw uit op het doodknuffelen van je concurrenten.

Asscher is, als vice-premier en minister van Sociale Zaken, kritisch over de open grenzen van de Europese arbeidsmarkt, een typisch SP-onderwerp. En GroenLinks-leider Jesse Klaver is niet langer het enige ‘frisse’ gezicht. Nieuw is Asscher natuurlijk niet, maar zijn leiderschap is dat wel en dat gaat hij zeker gebruiken.

PvdA-kiezers, blijkt uit onderzoek van Ipsos, zweven overal heen. De meeste zouden nu op GroenLinks, D66 of de SP stemmen, of thuisblijven. Voor D66 kan de wissel positief werken. Samsom was constructief-pragmatisch, daar houden D66-stemmers ook van. Asscher staat verder van D66 af, met zijn Europa-kritiek en moralistische verhalen. Zijn nadruk op normen en waarden passen wel goed bij hoe de campagne tot nu toe loopt.

De coalitietop is gemankeerd

Het coalitieoverleg dat premier Mark Rutte, Asscher, Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra elke maandag houden is nu kapot. Samsom is weg. Rutte en Asscher leiden samen het kabinet, maar staan straks ook tegenover elkaar in de verkiezingsdebatten. Dat schept afstand. Asscher wil ook premier worden en zet zich tegenover Rutte en Wilders neer.

In de interne PvdA-campagne zocht Asscher, over het hoofd van Samsom heen, al de confrontatie met Rutte. Ze spraken af dat het mag, zolang het niet over gezamenlijk lopend beleid gaat. Dus kon Asscher de VVD prima „de partij van de tweedeling” noemen. En zei Rutte over de Wet werk en zekerheid, de hervorming van de arbeidsmarkt, dat „een kabinetscrisis” zou dreigen als hij eerlijk zou zijn. Dan snapt iedereen dat hij die wet niks vindt. Dus de regel dat het kabinet met één mond spreekt? Die heeft, met nog 95 dagen te gaan tot de verkiezingen, een opportunistisch tintje gekregen.

PvdA pagina 14-18
    • Annemarie Kas
    • ---