Grootschalig fraude met doping in Rusland

onderzoek

Ruim duizend Russische sporters hebben tussen 2011 en 2015 gefraudeerd met doping. Tot die conclusie komt de Canadese sportjurist Richard McLaren na onderzoek naar doping in de Russische sport. Het tweede deel van zijn rapportage, in opdracht van het wereldantidopingbureau WADA, presenteerde hij vrijdag in Londen.

De sporters hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen, de Winterspelen van 2014 in Sotsji, de Universiade in 2013 en de WK atletiek in 2013. Het gaat volgens McLaren om het verdoezelen van positieve dopingtesten, bij 84 procent zomer- en 16 procent wintersporters.

Tot de groep fraudeurs behoren twaalf Russische deelnemers aan de Winterspelen in Sotsji. Vier van hen hebben een gouden medaille gewonnen. McLaren noemt nergens in het rapport namen. Hij informeert de sportbonden, die de strafmaat moeten bepalen.

Opvallend aan McLarens bevindingen is dat bij liefst 30 sporten geknoei is geconstateerd. Dat varieerde van voetbal tot taekwondo en van schaatsen tot curling.

Voor McLaren staat het vast dat in Rusland sprake is van een door de overheid geregisseerd dopingsysteem. Hij leidt dat af uit forensisch- en laboratoriumonderzoek, maar ook uit sms-berichten en door het herstellen van gewiste documenten.

Er werd volgens het rapport volop geknoeid met dopingmonsters, bijvoorbeeld door vervuilde voor schone urine in te ruilen. Bij een van zijn testen trof McLaren mannenlijk DNA bij een vrouw aan. Bij het Russische vrouwenijshockeyteam dat deelnam aan de Spelen in Sotsji vond de onderzoeker 44 bewijzen van manipulatie met monsters.

IOC in problemen pagina E32-33
    • Henk Stouwdam