Grenscontrole

Amerikaanse douane krijgt ‘eigen grond’ op Schiphol

De Verenigde Staten mogen Amerikaanse grenscontroleposten op Nederlands grondgebied vestigen. De ministerraad heeft vrijdag met dat plan ingestemd. In mei vorig jaar dienden de Amerikanen al een verzoek in om grenscontroles op Schiphol uit te mogen voeren.

Door de zogeheten ‘preclearance’ moeten reizigers minder tijd kwijt zijn bij de douane in de Verenigde Staten zelf. Omdat de benodigde controle al in Nederland is uitgevoerd, komen passagiers als lokale reizigers de VS binnen. Overstappen op een aansluitende vlucht binnen de VS gaat daardoor ook sneller.

Nu moet een passagier eerst langs de douane voordat aan boord gegaan kan worden van een verbindende vlucht. Over de exacte voorwaarden waaronder de Amerikaanse douane straks op Schiphol kan werken, wordt nog onderhandeld.

Op dit moment zijn er al ‘preclearance’ controles in Canada, Aruba, de Bahama’s, Bermuda, Ierland en Abu Dhabi. Toen de VS in mei 2015 bij Nederland een verzoek indienden, deden ze dat tegelijkertijd ook in België, de Dominicaanse Republiek, Japan, Noorwegen, Spanje, Zweden, Turkije en Engeland. Begin november dit jaar maakten Zweden en de VS bekend een akkoord te hebben bereikt. (NRC)

    • Joram Bolle