Europees voetbal

Nederland raakt plek Champions League kwijt

Robin van Persie (links) begroet oud-Feyenoord-ploeggenoot Dirk Kuyt Foto ANP PRO SHOTS

Er is nog een minimale kans dat het niet gebeurt, maar Nederland verliest vrijwel zeker per 2018/2019 de gegarandeerde plek voor de groepsfase van de Champions League. De angst bestond er al langer vanwege de matige Europese prestaties en de daaruit voortkomende daling op de belangrijke coëfficiëntenlijst, maar de UEFA heeft vrijdag besloten de eisen nog verder aan te scherpen. Alleen de kampioenen van landen in de toptien, niet langer de toptwaalf, plaatsen zich direct. Nederland staat nu dertiende. Volgens de KNVB zouden Ajax en AZ, de enige twee ploegen die na de winterstop nog actief zijn in Europa, beide de finale van de Europa League moeten halen. In het nieuwe format krijgt de topvier van de coëfficientenlijst – nu Spanje, Engeland, Duitsland en Italië – elk vier gegarandeerde plekken in de groepsfase van het grootste Europese clubtoernooi. (ANP, NRC)

    • Frank Huiskamp