Europees voetbal

Geen vaste plek Nederlandse club in Champions League

Er is nog een minimale kans dat het niet gebeurt, maar Nederland verliest vrijwel zeker vanaf het seizoen 2018/2019 de gegarandeerde plek voor de groepsfase van de Champions League. De angst bestond er al langer vanwege de matige Europese prestaties en de daaruit voortkomende daling op de belangrijke coëfficiëntenlijst, maar de Europese voetbalbond UEFA heeft vrijdag besloten de eisen nog verder aan te scherpen. Alleen de kampioenen van landen in de toptien, niet langer de toptwaalf, plaatsen zich direct. Nederland staat nu dertiende. Volgens de KNVB zouden Ajax en AZ, de enige twee ploegen die na de winterstop nog actief zijn in Europa, beide de finale van de Europa League moeten halen. In het nieuwe format krijgt de topvier van de coëfficientenlijst – nu Spanje, Engeland, Duitsland en Italië – elk vier gegarandeerde plekken in de groepsfase van het grootste Europese clubtoernooi. In Nyon werd verder bekendgemaakt dat sommige wedstrijden in de Champions League vanaf 2018 al om 19.00 uur zullen worden gespeeld, iets wat al in de Europa League gebeurt. Nu worden vrijwel alle wedstrijden om 20.45 uur afgewerkt. (ANP, NRC)

    • Frank Huiskamp