ECB wijst meer tijd voor wankele Italiaanse bank af

De bank wilde van de ECB tot 20 januari de tijd krijgen voor een kapitaalinjectie van 5 miljard euro.

ECB-president Mario Draghi op archiefbeeld.
ECB-president Mario Draghi op archiefbeeld. Foto Francois Lenoir / Reuters

Een reddingsoperatie door de Italiaanse staat van de noodlijdende bank Monte dei Paschi di Siena is vrijdag een stuk dichterbij gekomen. Vrijdag wees de Europese Centrale Bank (ECB) een verzoek van de bank af om meer tijd te krijgen voor een eigen plan voor een herkapitalisatie, melden de persbureaus Reuters en Bloomberg.

De bank, de derde van Italië, wilde van de ECB tot 20 januari de tijd krijgen voor een kapitaalinjectie van 5 miljard euro. Een nieuwe grote aandeelhouder, mogelijk het staatsfonds van Qatar, zou de bank uit de brand moeten helpen. Dit zou de weg moeten vrijmaken voor het opruimen van de grote stapel aan bijna 28 miljard euro aan ‘slechte’ leningen die de bank in haar bezit heeft. Dit zijn leningen die consumenten of bedrijven niet meer (kunnen) terugbetalen.

De toezichtsarm van de ECB in Frankfurt houdt echter vast aan haar oorspronkelijke deadline van 31 december. Dit betekent in de praktijk dat het plan voor herkapitalisatie medio deze maand klaar moet zijn. Als de particuliere herkapitalisatie niet slaagt, zal de Italiaanse regering waarschijnlijk ingrijpen om te voorkomen dat Monte dei Paschi failliet gaat en dat andere Italiaanse banken worden meegesleurd.

Falende banken

Recent ingevoerde Europese regels zitten daarbij wel in de weg. Alleen onder strikte voorwaarden mag belastinggeld worden gebruikt om banken te redden. In principe moeten aandeelhouders en obligatiebezitters verliezen nemen als een bank omvalt. Na de financiële crisis besloten EU-landen dat belastingbetalers niet meer moeten opdraaien voor falende banken.

Een uitweg is een zogeheten “herkapitalisatie uit voorzorg” door de overheid. Om erger te voorkomen mag een regering geld injecteren in een bank. Maar ook dan moeten aandeelhouders en obligatiebezitters opdraaien voor een deel van de schade. Probleem is dat veel obligatiebezitters van banken in Italië gewone spaarders zijn, die ooit veilig dachten te beleggen voor de oude dag door schuld van de eigen bank te kopen. Zij moeten dan mogelijk worden gecompenseerd.