Den Haag wil de zaak liever klein houden

De Politieke reacties

Wilders hekelt na zijn veroordeling opnieuw de ‘politieke elite’, maar andere fractievoorzitters reageren voorzichtig op het vonnis.

PVV-leider Geert Wilders sprak rechtstreeks tot zijn kiezers, een paar uur nadat hij door de Haagse rechtbank was veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. „Beste mensen, ik kan het nog steeds niet geloven, maar zojuist ben ik veroordeeld.”

Wilders legt de uitspraak – overigens zonder strafoplegging – uit als een poging hem monddood te maken. Hij is, zegt hijzelf, bestraft omdat hij „een vraag over Marokkanen” stelde, „terwijl eergisteren bleek dat tientallen Marokkaanse asielzoekers buslijnen in Emmen terroriseren en niet eens een boete krijgen.” Nederland, vindt Wilders, is een „ziek land”.

Het was een eerste inkijk in standpunten die zijn campagne zullen beheersen tot aan de verkiezingen in maart. Wilders zal zichzelf neerzetten als martelaar van het vrije woord die wordt tegengewerkt door de ‘multiculturele elite’, terwijl hij zegt waar het op staat. „Niemand vertrouwt u meer”, zei Wilders over de rechters. „Maar de waarheid en onze vrijheid zijn gelukkig veel sterker dan u. En ik ook. Ik zal nooit zwijgen. En u zult mij niet kunnen tegenhouden.”

De PVV-leider richtte het woord ook tot zijn politieke concurrentie. Tegen premier Rutte „en de rest van de multiculturele elite” zegt Wilders dat het hen ,,niet zal lukken mij monddood te maken en de PVV klein te krijgen”.

De politieke reacties op het vonnis waren terughoudend. Dat kwam vooral doordat Wilders meteen bekendmaakte dat hij in hoger beroep gaat. De zaak is daarmee vermoedelijk tot na de verkiezingen „onder de rechter”. Ideale situatie voor Wilders, die hard in de aanval ging over onderwerpen zoals de vrijheid van meningsuiting en de rechtsstaat, terwijl hij zag dat politieke tegenstanders er weinig mee konden.

Klein houden, had premier Rutte bedacht. Dus legde hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie eerst uit dat hij niets over de uitspraak kon zeggen: „Alles wat ik zeg, kan in het hoger beroep worden gebruikt.” Om al snel te zeggen dat er „veel andere belangrijke kwesties zijn”, zoals werkloosheid, ouderenzorg en veiligheid. Dáár wilde Rutte over praten.

Is Nederland dan inderdaad een ziek land? Rutte: „Nee, Nederland is niet ziek.”D66 liet weten dat „politici zich zo min mogelijk moeten mengen in individuele rechtszaken”. Partijleider Alexander Pechtold voelt zich „geen partij” in deze zaak. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij: „Wat vooral nodig is, is een goede balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid.Je moet helder kunnen zeggen waar het op staat, maar anderen niet onnodig kwetsen.” CDA-leider Sybrand Buma is de enige politicus die zich fel afzet tegen de reactie van Wilders: „Als een politicus die veroordeeld wordt onmiddellijk zijn politieke podium misbruikt om de onafhankelijkheid van de rechters te ondermijnen, hoe kan je dan van gewone Nederlanders vragen om vertrouwen in de rechtsstaat te houden?”

Steun was er ook voor de PVV. Van VoorNederland (VNL), de partij met enkele voormalig PVV’ers. VNL-voorman Jan Roos: „Dit is een zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting. Het politieke debat moet plaatsvinden in het parlement, nooit in de rechtbank.”

Wilders zelf liet zich niet zien op het Binnenhof vrijdag, hij bleef in het beveiligde deel van het parlementsgebouw. Zijn partij reageerde niet op vragen. Aan het begin van de middag zette Wilders een campagneplaat online met daarop zijn foto en de tekst „Nederland is een ziek land geworden.” In de begeleidende tweet: „Discriminatie? De wereld op zijn kop. Wij Nederlanders worden gediscrimineerd, iedere dag. Bestolen, bespuugd, uitgescholden en vernederd.”