In beeld

De gewone man op straat in Pyongyang

Wie aan beelden van Noord-Korea denkt, ziet al gauw militaire parades of propagandamateriaal voor zich. Des te unieker is daarom deze portrettenserie van inwoners van hoofdstad Pyongyang door AFP-fotograaf Ed Jones. Wat het extra interessant maakt, is zijn verslag hoe de foto's tot stand kwamen.
De gepensioneerde Kim Hong-sul poseert op een wandelpad langs de Taedong-rivier Pyongyang. De beperkingen die aan buitenlandse journalisten worden opgelegd in Noord-Korea maken het moeilijk om authentiek werk te maken.
AFP / Ed Jones
Kunstenaar Hong Choon poseert in zijn atelier in de Mansudae Art Studio in Pyongyang. Sinds persbureau AFP in september een kantoor heeft in Pyongyang, denkt Ed Jones na over manieren om de strenge staatscontrole te omzeilen.
AFP / Ed Jones
Bruidegom Sip Seung-chul en zijn bruid laten hun bruidsfoto's nemen aan de oevers van de Taedong-rivier. Zomaar mensen op straat buiten de aangewezen gebieden benaderen is niet toegestaan. Verzoeken tot het spreken en fotograferen van mensen op straat gaan altijd via twee lokale stafleden die de journalisten overal vergezellen.
AFP / Ed Jones
Schilder Lee Gyung-Lan poseert te midden van zijn werken in zijn atelier in de Mansudae Art Studio. Contact met mensen is een belangrijk aspect in zijn fotografie, vertelt Ed Jones. Hij wilde graag een interessante fotoreportage maken zonder afbreuk te doen aan zijn journalistieke integriteit en zonder mensen in verlegenheid te brengen.
AFP / Ed Jones
Schipper Kim Il-Soo op zijn boot op de Taedong-rivier. Samen met een filmende collega trok hij erop uit om mensen te portretteren. Met deze werkwijze hoopt hij de interactie op gang te krijgen.
AFP / Ed Jones
Peuter Moon Ji-sung poseert met zijn ouders voor de ingang van de dierentuin van Pyongyang. Het was zaak om zo snel mogelijk te werken om een element van spontaniteit te behouden. Aan de mensen vertelde hij alleen waar te staan, niet hoe te poseren.
AFP / Ed Jones
Aanvankelijk werden makkelijk te benaderen mensen gevraagd, zoals de gidsen van de monumenten in Pyongyang. Toen dat goed ging groeide het vertrouwen om ook gewone mensen op straat aan te spreken. Zoals student Kim Hong op skates op het Kim Il-Sungplein in Pyongyang.
AFP / Ed Jones
Gids Choi Hee-Ok poseert voor de fotograaf bovenop de Juchetoren, waar ze rondleidingen geeft.
AFP / Ed Jones
Gids Baek Hyun-kyung bij de Boog van de Hereniging (voluit: Monument voor het Drie-punten Handvest voor de Nationale Hereniging). Het monument staat op de weg die van Pyongyang naar de gedemilitariseerde zone aan de grens met Zuid-Korea leidt.
AFP / Ed Jones
Vrijwilliger Lee Young-Hwa (19) in het SciTech wetenschapscentrum in Pyongyang. De geportretteerden waren erg terughoudend over zichzelf. Sommigen wilden hun naam niet geven, terwijl anderen hun beroep niet vermeld willen zien. Jones hoopt dat hij met zijn foto's er in slaagt een andere blik te bieden tussen de beelden die gewoonlijk uit het geïsoleerde land naar buiten komen.
AFP / Ed Jones