Bokkensprongen op sokken

Echte Friezen sporten op sokken, zo legden generaties vaders hun zonen uit als die hun eerste kaatsbal sloegen in een traject dat gericht op de hoogste mogelijke menseneer: op de vijfde woensdag na 30 juni gekroond worden tot Koning van de PC in Franeker. Een kaatser is een held op sokken. Maar er vliegen niet alleen kaatsballen door de Friese lucht, ontdekte student Jannus op den Brouw (23) toen hij zich een paar jaar geleden in Leeuwarden vestigde en op zoek ging naar een leuke sport. (Het dooide.) Tussen de veertig sporten van de plaatselijke studentensport ontdekte hij Dodgeball. Wat dat is? Begin bij trefbal, zoals u dat vroeger in de gymzaal speelde. Zorg dan dat u met twee teams van acht bent en trek uw schoenen uit, want u moet op een trampoline. Schuif twee maal acht trampolines bij elkaar, verzamel vier (!) niet te harde ballen en probeer de spelers van de tegenpartij al springend af te gooien. Gekke bokkensprongen om ballen te ontwijken, worden zeer gewaardeerd, maar denk niet te snel dat u daarin geslaagd bent: want elke bal kan gevolgd worden door drie andere. Waar dat toe leidt is zondag in Amsterdam te zien op het NK. Met een beetje geluk springt en gooit het Leeuwarder team van Op den Brouw (vorig jaar tweede) zich straks naar de titel. En dan als winterkoningen terug naar Friesland.