Anton Dautzenberg vraagt aandacht voor armoede

Impact award Met zijn kunstproject ‘Quiet 500’, een tegenhanger van de Quote 500, heeft Anton Dautzenberg de Impact Award gewonnen.

Anton Dautzenberg
Anton Dautzenberg Foto ANP

Schrijver Anton Dautzenberg heeft de Impact Award gewonnen voor zijn rol in het kunstproject Quiet 500 dat met tekst en beeld aandacht vraagt voor armoede in Nederland. De prijs is een initiatief van ‘The Art of Impact’, een tijdelijk stimuleringsfonds van het ministerie van OCW. De prijs, 30.000 euro, dient de winnaar uit te geven aan een kunstproject met „maatschappelijke impact”.

De prijs is bedoeld voor iemand die op inspirerende wijze de samenwerking tussen een kunstenaar en een organisatie heeft vormgegeven en die daarmee een bijdrage leverde aan het debat over een maatschappelijk vraagstuk. De organisatie van de prijs noemt zo iemand een „impactproducent”. De Award zelf noemt de organisatie „de kunstprijs voor niet-kunstenaars”.

Anton (A.H.J) Dautzenberg (48) is de geestelijk vader van Quiet 500, wat een tegenhanger is van de Quote 500, de bekende glossy over de rijkste 500 mensen van Nederland. De Quiet 500, twee keer verschenen als glossy, bevat verhalen, van beginnende en bekende schrijvers, die beogen aan te sporen tot de verlichting van armoede met creatieve oplossingen, niet altijd met geld. De glossy bevat tevens parodieën op reclames voor luxeproducten.

Lees ook: Quiet 500 maakt lawaai voor stille armoede in Nederland

Doorgeefgeld

Dautzenberg heeft de prijs vorige week ontvangen tijdens de Engaged Art Fair in het Amsterdamse debatcentrum De Balie uit handen van Hedy d’Ancona, juryvoorzitter en voormalig minister van cultuur (PvdA). De jury prijst Dautzenberg voor zijn „inzet en vermogen om een grote groep mensen te organiseren en te mobiliseren rond het bespreekbaar maken van stille armoede en daarbij veel publiciteit te genereren.”

Dautzenberg heeft inmiddels bedacht wat hij met het prijzengeld wil doen. Hij laat zich daarbij inspireren door een lezer van zijn Quiet 500. Zij nam contact op omdat ze een erfenis wil doorgeven aan mensen die, anders dan zijzelf, met weinig geld moeten rondkomen. In navolging daarvan wil Dautzenberg de 30.000 euro verspreiden onder vijf kunstenaars met wie hij een verwantschap voelt. „En voor wie 5000 euro ook echt een belangrijke steun in de rug is.”

In de geest van de prijs zal hij proberen die kunstenaars meer bekendheid te geven, door de pers op de hoogte te stellen van zijn keuze. „Ik stel één voorwaarde aan de steun. Als de kunstenaars ooit succesvol worden, ook in financiële zin, moeten ook zij weer aan doorgeefgeld doen.”