Ajax maakt excuses voor wangedrag supporters

Ajax-supporters gooiden vuurwerk op het veld en in de thuisvakken van de Belgische club. Er raakte iemand gewond.

Ronald Bonestroo/ANP

Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax heeft donderdagavond na het Europa League-duel met Standard Luik (1-1) het gedrag van een gedeelte van de Ajax-fans afgekeurd. Supporters van de Amsterdamse club gooiden vanuit het bezoekersvak vuurwerk op het veld en in de thuisvakken van de Belgische club. “Dit soort dingen zijn absoluut uit den boze”, zegt Van der Sar. Het Europa League-duel werd in de zesde minuut kortstondig stilgelegd.

“Het is een smet op deze wedstrijd en de goede Europese campagne die we hebben gedraaid.”

Na een paar minuten werd het duel hervat, waarna de stadionspeaker omriep dat, mocht het nog een keer gebeuren, het duel definitief gestaakt zou worden. Mogelijk wilden de fans van Ajax wraak nemen na de eerste wedstrijd in Amsterdam. Toen gooiden fans van Standard Luik vuurwerk vanuit het uitvak in de Ajax-vakken. Het leverde de Belgische club een boete van in totaal 100.000 euro op: 50.000 euro boete van de UEFA en 50.000 euro boete van Ajax.

Van de Sar zegt op de clubsite ook dat er iemand gewond geraakt “schijnt” te zijn.

“We hopen uiteraard dat het met die persoon goed gaat. Uiteraard hebben we onze verontschuldigingen aangeboden aan Standard, zoals zij twee maanden geleden bij ons ook hebben gedaan.”

Van der Sar benadrukt wel dat zijn kritiek op slechts een klein deel van de Ajax-fans is gericht.

“Van de 1300 meegereisde fans zijn er waarschijnlijk zo’n 1280 die ons goed hebben gesteund. Jammer dat er toch een smet op een verder prachtige Europese campagne is gekomen. We waren al na vier wedstrijden gekwalificeerd.”

Ajax door als groepswinnaar

Ajax, dat aantrad met een B-ploeg, speelde uit bij Standard Luik met 1-1 gelijk. In de 27ste minuut tekende Anwar El Ghazi, voor het eerst in de basis sinds zijn conflict met trainer Peter Bosz, met een goed schot voor de openingstreffer. Pas in de 85ste minuut kwam Standard op gelijke hoogte door een doelpunt van Benito Raman.

De Amsterdammers waren al zeker van de koppositie in groep G, maar Standard moest winnen om zeker te zijn van de volgende ronde. Omdat Celta de Vigo in Griekenland met 0-2 won van Panathinaikos, overwintert Celta en is Standard Luik uitgeschakeld.

    • Bas Tooms