Acht Somalische mensensmokkelaars opgepakt

De Somaliërs, een van hen afkomstig uit Geleen, zijn volgens Europol verantwoordelijk voor het smokkelen van vijfhonderd landgenoten.

Hoofdkantoor van Europol in Den Haag.
Hoofdkantoor van Europol in Den Haag. Foto Mike Corder/ AP

De Europese misdaadbestrijdingsorganistie Europol heeft afgelopen woensdag en donderdag in samenwerking met de Franse en Nederlandse autoriteiten een bende van Somalische mensensmokkelaars opgerold. In totaal zijn er acht arrestaties verricht. Een van de hoofdverdachten komt uit Geleen, zo meldt Europol.

De andere Somaliërs werden aanhouden in de Franse steden Straatsburg en Parijs en in het dorpje Modane aan de grens met Italië.

Aftappen telefoons

De verdachten zouden een bende vormen die verantwoordelijk zijn voor de smokkel van ongeveer vijfhonderd Somaliërs. Een aantal van de migranten werd in auto’s en treinen vanuit Italië naar verschillende EU-landen gesmokkeld, waaronder Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. Een ander deel reisde via het vliegtuig vanuit Afrika via Aziatische landen naar Europa. Zij gebruikten valse reisdocumenten.

Europol kwam de mensensmokkelaars op het spoor door telefoons af te tappen wat leidde tot de identificatie van een aantal leden van de bende in Straatsburg.

    • Huib de Zeeuw