83 mogelijke verdachten in misbruikschandaal Brits jeugdvoetbal

Dat meldt de Britse Raad van Nationale Politiechefs. Ook zijn er 98 clubs geïdentificeerd in het onderzoek.

De Britse autoriteiten hebben 83 mogelijke verdachten en 98 voetbalclubs geïdentificeerd in het onderzoek naar kindermisbruik binnen het Britse jeugdvoetbal. Dat heeft de Raad van Nationale Politiechefs (NPCC) vrijdag bevestigd. Vorige maand traden enkele (oud-)voetballers naar voren met verhalen dat zij als kind bij het jeugdvoetbal seksueel misbruikt waren.

Twitter avatar PoliceChiefs NPCC We have published the latest information we have on #police football abuse reports - https://t.co/8Oo6nTMUg7

Het misbruik blijkt zich volgens de NPCC op alle niveaus van het Britse voetbal te hebben voorgedaan, van “topclubs tot amateurploegen”. Van de mogelijke verdachten was 98 procent man. De leeftijd van de slachtoffers ten tijde van het misbruik loopt uiteen van zeven tot twintig jaar.

Lees ook: Verloren carrières door misbruik

Het misbruik wordt als “niet-recent” aangeduid, hoewel niet duidelijk is in welke periode dit exact heeft plaatsgevonden. Incidenten die de afgelopen weken bekend werden, deden zich voor tussen de late jaren zeventig en vroege jaren negentig. De politie schat het aantal slachtoffers op circa 350.

De Raad meldt dat politiemedewerkers door het hele land nog steeds telefoontjes van slachtoffers ontvangen. De NPCC roept slachtoffers op zich te melden.

Twitter avatar PoliceChiefs NPCC Allegations are being swiftly acted upon & we urge anyone who may have been a victim to come forward & report it https://t.co/8Oo6nTMUg7

De Engelse voetbalbond FA opende eind november al een onderzoek, nadat ex-voetballers over het misbruik hadden verteld. Eerder werd al een meldpunt voor slachtoffers geopend, waarop al snel meer dan honderd telefoontjes binnenkwamen. Vooral slachtoffers van Barry Bennell, de inmiddels 62-jarige jeugdtrainer en talentenscout, deden hun verhaal. De 43-jarige Andy Woodward, oud-speler van onder meer Sheffield United, was de eerste die hiermee in de openbaarheid trad. Later meldden meerdere spelers zich, onder wie Steve Walters.

Zie ook: Emotioneel interview met oud-voetballers over seksueel misbruik

Bennell, in de jaren tachtig werkzaam bij vele profclubs zoals Stoke City en Manchester City, werd in het verleden drie keer veroordeeld voor seksueel misbruik van kinderen. In 1998 werd hij veroordeeld tot acht jaar cel voor het misbruiken van zes kinderen. Vorige week werd hij bewusteloos aangetroffen en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij nog steeds ligt.