83 Britten verdacht van kinder-misbruik

voetbalclubs VK

In totaal hebben politiediensten in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland 83 verdachten op het oog die bij 98 voetbalclubs de afgelopen decennia mogelijk jonge spelers hebben misbruikt. Dat heeft de National Police Chiefs’ Council vrijdag bekendgemaakt. Wat ook duidelijk wordt: de aantijgingen van misbruik komen voor op alle niveau’s van de sport. Zowel kleine amateurverenigingen als de grootste namen ter wereld (Chelsea, Manchester City) worden door slachtoffers genoemd. De politie laat weten dat niet alle clubs ook onmiddellijk onderwerp van onderzoek zijn.

Misbruik in het voetbal kwam eind november aan het licht toen Andy Woodward vertelde dat hij als talentvolle jeugdspeler bij Crewe Alexandra jarenlang was misbruikt door een jeugdscout en -trainer. Dat een verhaal van een man tot een zaak van zulke proporties zou leiden had de politie niet verwacht. In totaal zijn 350 slachtoffers naar voren gekomen. „Deze stuitende getallen onthullen de zeer verontrustende schaal waarop misbruik plaatsvond”, laat de raad van politiechefs in een verklaring weten. Volgens de Britse kinderbescherming is 98 procent van de slachtoffers die zich melden man. Ze zeggen te zijn misbruikt toen zij tussen zeven en twintig jaar oud waren.

Terwijl de voorvallen zich opstapelen probeert de Football Authority daadkrachtig te reageren. Inmiddels is de bekende advocaat Clive Sheldon aangesteld. Volgens de FA heeft Sheldon ruime ervaring met zaken waar kindermishandeling en - bescherming een rol speelt. „Het onderzoek vangt onmiddellijk aan”, laat de FA in een verklaring weten. Hoe lang het onderzoek van de FA duurt, durft de bond niet te zeggen, gezien, het overweldigende aantal meldingen.