Bij AZ moeten spelers verplicht op Nederlandse les

Deal NRC bericht elke dag in de ‘Deal van de dag’ op basis van documenten uit Football Leaks uit de binnenwereld van het internationale voetbal. Vandaag: Markus Henriksen.

Deal van de dag. NRC

Romario de Souza Faria. De Braziliaanse spits van PSV maakte zich begin jaren negentig onsterfelijk in Eindhoven met prachtige doelpunten én die befaamde uitspraak, vaak door hem gebruikt om de pers te ontlopen: “Romario beetje moe.”

Aan een contractueel vastgelegde bepaling om de pers te woord te moeten staan, had toen nog niemand gedacht. Laat staan aan de verplichting van clubs aan spelers om Nederlands te leren. Dat kwam pas jaren later. Bijvoorbeeld bij Ajax in 2001, omdat coach Co Adriaanse er op stond dat de buitenlanders zich verstaanbaar konden maken. Zo ook de Braziliaan Wamberto. Veel vooruitgang boekte de kleine aanvaller niet door de taallessen. Om zijn progressie te testen, onderwierp Adriaanse hem aan een kleine proef tijdens een training.

Adriaanse: “Mooie pass, Wamberto!”
De aanvaller lacht en steekt zijn beide duimen omhoog.

Adriaanse: “Even terugzakken, Wamberto!”
Wamberto steekt zijn beide duimen omhoog.

Adriaanse: “Wamberto, je huis staat in de fik!”
De Braziliaan kijkt op en steekt opnieuw zijn beide duimen omhoog.

Ruim een decennium later staat in het contract van iedere voetballer dat hij beschikbaar moet zijn voor de pers. Of in ieder geval voor het eigen tv-kanaal van de club. Verplichte taalles daarentegen is nog altijd vrij uitzonderlijk. Ook in Nederland. Behalve bij AZ. Buitenlandse spelers verplichten zich met de ondertekening van hun contract om Nederlandse les te gaan volgen.

Zo ook in het geval van de Noorse middenvelder Markus Henriksen die in augustus 2012 tekent in Alkmaar. Waar veel Scandinaviërs het Nederlands snel machtig zijn, worstelt Henriksen ermee. In de voorbereiding op het seizoen 2016-2017, na vier jaar taalles, interviewt AZ TV hem over de geruchten dat de gewilde middenvelder de club op korte termijn gaat verruilen voor een grotere club. Maar de Noor houdt zich, geheel conform de geldende mores in het voetbal, op de vlakte. Hij benadrukt dat hij AZ-speler is.

De verslaggever, in het Nederlands, over de naderende oefenwedstrijd: “Dus je volgende wedstrijd is uit tegen Anna Pauwlona?”

Henriksen, bloedserieus: “Yes. It’s gonna be a nice game.”

Markus Henriksen

AZ (tot zomer 2016)
Middenvelder
De Werknemer verplicht zich ertoe Nederlandse les te nemen, hierna “de cursus” genoemd, zoals die wordt aangeboden door de Werkgever. Deze Werknemer zal alleen van deze verplichting worden ontslagen als hij de laatste toets van deze cursus naar behoren heeft afgerond en het bijbehorende certificaat heeft ontvangen.

Uit het contract van Martin Henriksen