21st Century Fox wil Brits mediabedrijf Sky kopen

De deal tussen het bedrijf achter onder meer Sky Sports en het bedrijf van Rupert Murdoch is nog niet rond, maar er worden wel al prijzen genoemd.

Archiefbeeld. De vlag van 21st Century Fox bij het hoofdkantoor in Manhattan.
Archiefbeeld. De vlag van 21st Century Fox bij het hoofdkantoor in Manhattan. Foto Eduardo Munoz / Reuters

Mediabedrijf 21st Century Fox heeft een overnamebod gedaan op het Britse Sky. Dat heeft Sky vrijdag bekendgemaakt. Het gaat nog niet om een definitief bod, benadrukt het bedrijf.

Na onderhandelingen is een voorlopig bod gedaan van 10,75 pond per aandeel, laat Sky weten. Dat is 40 procent van de prijs bij de sluiting van de beurs, vrijdag. In totaal gaat het om een bedrag van 18,48 miljard pond (22 miljard euro). Sky draaide in het afgelopen boekjaar omgerekend ruim 14 miljard euro omzet en 1,9 miljard euro winst. Fox heeft al een aandeel van 39,1 procent in Sky.

Sky grootste betaalzender in Europa

Sky is met name in Groot-Brittannië actief met televisiezenders als Sky Sports en Sky News. Met 21 miljoen abonnementen in Groot-Brittanië, Ierland, Duitsland, Italië en Oostenrijk is Sky de grootste betaalzender van Europa.

21st Century Fox is het bedrijf van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch, en zit achter onder meer FOX Sports en National Geographic en de filmstudio 20th Century Fox. Twee jaar geleden deed het bedrijf nog een poging Time Warner over te nemen, maar dat bod werd afgewezen.

Lees ook de column van Menno Tamminga over mega-overnames in de mediabranche: De wereldeconomie bouwt weer nieuwe luchtkastelen