Zilver voor gemengde estafetteploeg bij WK

Jesse Puts, Nyls Korstanje, Ranomi Kromowidjojo en Maaike de Waard moesten alleen Rusland voor zich dulden.

Ranomi Kromowidjojo tijdens het WK. Foto Gregory Shamus/Getty Images/AFP

De Nederlandse gemengde estafetteploeg heeft woensdag bij de WK kortebaan in Canada een zilveren medaille veroverd op de 4×50 meter vrije slag. Jesse Puts, Nyls Korstanje, Ranomi Kromowidjojo en Maaike de Waard moesten alleen Rusland voor zich dulden. Het gemengde kwartet bezorgde Nederland de tweede medaille in het Canadese 25 meterbad, na het brons van de estafettezwemsters dinsdag op de 4×100 vrij.

Dankzij een sterk optreden van Kromowidjojo dook slotzwemster De Waard als eerste het water in voor de laatste 50 meter, maar zij werd gepasseerd door Rozalija Nasretdinova. De Russin bezorgde haar land het goud in een totaaltijd van 1.29,73, Nederland pakte zilver in een nationaal record van 1.29,82.

Twitter avatar KNZB_Live KNZB_Live Met veilige overnames zwemt Team NL naar WK-zilver 4×50 vrij Mixed Jesse Puts @nylskorstanje @ranomikromo @Maaike_de_Waard in NR 1.29.82

Puts opende in 21,27, waardoor het kwartet van Oranje na de eerste twee baantjes aan kop lag. De zeventienjarige debutant Korstanje zakte terug naar de derde plek, maar ‘Kromo’ zorgde ervoor dat Nederland weer de leiding nam. De Waard slaagde er echter niet in het af te maken. De twintigjarige zwemster bleef ternauwernood de Canadese Sandrine Mainville voor, die het gastland brons bezorgde in 1.29,83.

Kromowidjojo en De Waard pakten een dag eerder samen met Maud van der Meer en Marrit Steenbergen brons op de 4×100 vrij. Het Nederlandse kwartet eindigde in de finale als vierde, maar schoof op naar het podium omdat Canada werd gediskwalificeerd. De vier zwemsters van het gastland volgden niet de startvolgorde die vooraf was doorgegeven, wat hen het brons kostte.

100 meter vrij

Diezelfde dag verzekerde Ranomi Kromowidjojo zich bij de WK kortebaan van een finaleplaats op de 100 meter vrij. Ze zette in de halve finales met 52,76 de vijfde tijd neer. Daarmee was ze een fractie langzamer dan eerder op de dag in de series (52,75).

De finale van de 100 meter vrij wordt donderdagavond gezwommen. De wereldkampioene kortebaan van twee jaar geleden op het koninginnennummer, Femke Heemskerk, ontbreekt in het bad vanwege een lange rustpauze.

    • Bas Tooms