Visserij

Kamer wil dat kabinet in Brussel klaagt over aanlandplicht van vis

De verplichting voor vissers om ook hun bijvangst mee te nemen naar de wal moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. De vissers vrezen na het naderende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie uit Britse wateren te worden geweerd. De Kamer riep het kabinet daarom donderdag op „alles in het werk te stellen” om de invoering van de zogeheten aanlandplicht op te schorten. Het kabinet moet dat aan de orde stellen in Brussel, omdat de nieuwe regel daar is afgesproken. De visserij loopt al lange tijd te hoop tegen het verbod ondermaatse vis terug te gooien in zee, zoals voorheen gebeurde. De jonge vis die ze voortaan moeten ‘aanlanden’ heeft geen kans alsnog vangrijp te worden, klagen ze. Bovendien hebben ze aan boord geen ruimte voor bijvangst. (ANP)