Veilinghuis

Sotheby’s koopt bureau dat echtheid kunst onderzoekt

Sotheby’s heeft een belangrijke stap gezet in de strijd tegen valse kunst. Het Amerikaanse beursgenoteerde veilinghuis heeft Orion Analytical gekocht, een hightech onderzoeksbureau gespecialiseerd in herkomstonderzoek en het opsporen van geraffineerde vervalsingen.

James Martin, de directeur van het in Williamstown, Massachusetts gevestigde Orion, is benoemd tot hoofd van de nieuwe onderzoeksafdeling van het veilinghuis. Martin heeft lesgegeven aan prestigieuze opleidingen in de VS en was ook betrokken bij diverse FBI-onderzoeken naar kunstfraude. Hij speelde onder meer een belangrijke rol bij het ontmaskeren van de miljoenenzwendel met valse abstract-expressionistische schilderijen door de voormalige Knoedler Gallery in New York.

Recent zijn diverse grote vervalsingszaken aan het licht gekomen, vooral in de wereld van de Oude Meesters. Zo moest Sotheby’s in oktober bijna 10 miljoen euro terugbetalen aan een Amerikaanse verzamelaar. Het veilinghuis had in 2011 bemiddeld bij een onderhandse verkoop van een geschilderd portret van een onbekende man, dat aan Frans Hals werd toegeschreven. Dat was vervalst.

Vooraanstaande kunsthandelaren prijzen Sotheby’s voor de overname. De Londense, in Hollandse Oude Meesters gespecialiseerde Johnny van Haeften, zei tegen The Art Newspaper: „Het veilinghuis probeert zichzelf, zijn verkopers en zijn kopers te beschermen en toekomstige misverstanden te voorkomen. Iedere technische vooruitgang verdient applaus.”

Eerder dit jaar kocht Sotheby’s al voor 85 miljoen dollar het kunstadviesbureau AAP om de bemiddelingstak van het veilinghuis te versterken.

    • Arjen Ribbens