Tweede Kamer

Schultz: België moet kerncentrales tijdelijk sluiten na ‘schandalig slecht onderzoek’

België zou zijn kerncentrales tijdelijk moeten sluiten in afwachting van beter veiligheidsonderzoek. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) woensdag in de Tweede Kamer.

Uit onderzoek naar de centrale Tihange, circa 50 kilometer van Maastricht, bleek dat de kans op een kernsmelting bij brand in de centrale groot is. Schultz noemde het onderzoek naar de centrale „schandalig slecht”. Het is daarom volgens de minister nog niet duidelijk hoe het zit met de brandveiligheid van centrale Tihange.

Het Belgische kabinet wees de suggestie af bij monde van minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken. Minister Schultz zei woensdag dat ze „een andere afweging” zou hebben gemaakt.

Omdat enkele Belgische centrales dicht bij de Nederlandse grens liggen, maakten Nederland en België vorig jaar afspraken over het inspecteren van elkaars centrales vanaf februari dit jaar. Afgelopen juni wilde de Tweede Kamer dat Schultz de Belgen zou vragen de centrales te sluiten.

Naast zorgen over uitvallende reactoren in Tihange, wordt er ook kritisch gekeken naar andere Belgische kerncentrales nabij de grens met Nederland, zoals die in Doel. De kernreactoren Doel 1 en Doel 2, die op twee kilometer van de Nederlandse grens liggen, stammen uit 1975. De kernreactoren werden meerdere keren stilgelegd na een storing. Volgens Schultz zijn er sinds de storingen in Doel en Tihange maatregelen genomen door de Belgische overheid om de „veiligheidscultuur te verbeteren”. (ANP, NRC)

    • Etienne Verschuren