Tientallen burgerdoden na aanval op Iraakse markt

De bombardementen lijken gericht geweest te zijn tegen IS, maar troffen voornamelijk vrouwen en kinderen.

Archiefbeeld. Onduidelijk is nog of de aanval het werk was van de internationale coalitie of de Iraakse regering.
Archiefbeeld. Onduidelijk is nog of de aanval het werk was van de internationale coalitie of de Iraakse regering. Foto Petr David Josek / AP

De Iraakse parlementsvoorzitter Salim al-Jabouri houdt de regering verantwoordelijk voor een bombardement waarbij woensdag “tientallen” burgers om het leven zijn gekomen. Dat schrijft persbureau AP donderdag. Volgens persbureau Reuters ging het om drie luchtaanvallen op een markt, waarbij volgens ziekenhuisbronnen 55 burgers werden gedood.

De bombardementen vonden plaats in Qaim. De stad ligt in de buurt van de grens met Syrië en is in handen van terreurbeweging Islamitische Staat. Onder de doden zouden twaalf vrouwen en negentien kinderen zijn, meldt Reuters. Acht militanten kwamen om het leven.

Onduidelijk is of de bombardementen het werk waren van de door de Verenigde Staten geleide coalitie of de Iraakse luchtmacht. Al-Jabouri noemt de luchtaanvallen volgens AP een misdaad, en wil dat de daders gestraft worden.

    • Bastiaan Nagtegaal