Test: wat voor een politicus ben jij (aan de hand van foute uitspraken)?

Ontdek welke politici uit hetzelfde hout gesneden zijn aan de hand van de dertig meest onparlementaire uitspraken van 2016.

Foto Vincent Kessler / Reuters

Al tachtig jaar komen de bodes van de parlementen uit het voormalige Britse Gemenebest bij elkaar in hun eigen sociëteit, The Society of Clerks-at-the-Table in Commonwealth Parliaments. En zoals het een goede sociëteit betaamt, heeft de Society een eigen blad, The Table.

De favoriete rubriek van velen is de jaarlijkse bloemlezing Unparliamentary Expressions, of “onparlementaire uitingen”. Daarin tekenen de bodes de meest onoorbare uitspraken op die dat jaar in hun Kamers zijn gedaan. Zodat we bijvoorbeeld nooit kunnen vergeten wat er op 27 mei 2015 werd gezegd in het Australische Huis van Afgevaardigden:

“Als hij zich zorgen maakt over een stinkend kadaver, hoeft hij maar vlak voor zich te kijken naar de leider van de oppositie.”

We hebben de beste uitspraken uit The Table van 2016 verzameld in een test. Kies jouw favoriete onparlementaire reactie op de volgende zes scenario’s, en ontdek ondertussen in welk parlement van het Gemenebest jij floreert.