Shell keert terug in Iran voor ontwikkeling olie- en gasvelden

Shell heeft een niet-bindende overeenkomst getekend voor onderzoek naar de ontwikkeling van twee olievelden en een gasveld.

Hans Nijkamp, vice-president van Shell (links op de foto) tekent de overeenkomst met Nureddin Shahnazizadeh, directeur van de Iraanse nationale olieontwikkelingsmaatschappij PEDEC (rechts).
Hans Nijkamp, vice-president van Shell (links op de foto) tekent de overeenkomst met Nureddin Shahnazizadeh, directeur van de Iraanse nationale olieontwikkelingsmaatschappij PEDEC (rechts). Foto Atta Kenare/ AFP

Na een aantal jaren afwezigheid door internationale sancties opgelegd vanwege het nucleaire programma is Shell terug in Iran. Het Brits/Nederlandse olie- en gasbedrijf heeft een overeenkomst getekend met de nationale oliemaatschappij in Iran voor de mogelijke ontwikkeling van drie olie- en gasvelden.

Het gaat volgens een woordvoerder van Shell om een zogenoemde “non-binding” memorandum van overeenstemming. “We kijken naar een aantal mogelijke projecten in Iran, er is nog geen geld mee gemoeid”.

‘Shell wil langetermijninvestering aan gaan met Iran’

Tijdens de ceremoniële overeenkomst zei de vice-president van Shell, Hans Nijkamp dat Shell vastbesloten is om een langetermijnovereenkomst aan te gaan met Iran. Bij de bijeenkomst liet de Britse ambassadeur in Iran Nicholas Hopton weten dat Londen handelsrelaties met Iran steunt. Hij voegde er aan toe dat ook Nederland zich hierover moet uitspreken, zo meldt de Iraanse staatszender PressTv.

De overeenkomst gaat over de studie naar de mogelijke ontwikkeling van olievelden in Zuid-Azadegan en Yadaravan en gasveld Kish. De beide olievelden liggen in het zuidwesten van Iran in de olierijke provincie Khouzestan. Het veld in Zuid-Azadegan werd ontdekt in 2001 en heeft naar verluid twee miljard vaten aan winbare reserves. Het veld in Yadaravan zou beschikken over drie miljard vaten aan winbare reserves.

Het gasveld Kish ligt bij het gelijknamige eiland in de Perzische golf en beschikt over zeventig biljoen aan kubieke meter aan gasreserves. Iran zou het gas uit dit veld via een pijpleiding naar Oman willen transporteren om het te verwerken in vloeibaar gas (LNG), bedoeld voor de wereldmarkt. Iran heeft een van de grootste olie-en gasreserves te wereld.

Iran put vertrouwen uit deal met Shell

De overeenkomst met Shell is een opsteker voor de Iraanse president Hasan Rouhani. Het is de eerste deal na de verkiezingwinst van de Amerikaanse president Donald Trump. Rohani is bevreesd dat dit leidt tot slechtere relaties met de Verenigde Staten en mogelijke nieuwe sancties tegen zijn land. De Iraanse president speelde een belangrijke rol bij de nucleaire overeenkomst met de zes grote mogendheden van juli 2015 die ervoor zorgden de internationale sancties tegen zijn land werden afgebouwd. Trump liet eerder weten tegenstander te zijn van deze deal.

In november tekende het Franse oliebedrijf Total en de nationale Chinese oliemaatschappij een overeenkomst met Iran ter waarde van 4,8 miljard dollar voor de ontwikkeling van Zuid-Pars gasveld; het grootste gasveld van het land. Het is de eerste joint-venture met internationale partners sinds het opheffen van de sancties.