Scott Pruitt

Trump kiest ontkenner van klimaatverandering als hoofd van Amerikaans milieuagentschap

Scott Pruitt, openbaar aanklager in Oklahoma, wordt het hoofd van het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Daarmee kiest Donald Trump voor een man die ontkent dat klimaatverandering mede veroorzaakt wordt door de mens. Trump zelf, die klimaatverandering ooit ‘bedrog’ noemde, zei onlangs in een interview met The New York Times dat er misschien toch „enig verband” bestaat tussen mens en klimaat.

Pruitt heeft als aanklager regelmatig geprobeerd milieuwetgeving van president Obama tegen te houden. Ook zette hij een ‘federalism unit’ op die bedoeld was om regelgeving zoveel mogelijk op het niveau van de staten te organiseren. Daarmee lijkt Pruitt de man die uitvoering zal gaan geven aan Trumps belofte in zijn verkiezingscampagne om de invloed van het EPA te verkleinen. „We gaan ons ervan ontdoen, in bijna elke vorm”, zei Trump. The New York Times publiceerde in 2014 een onderzoek waaruit bleek dat Pruitt nauwe banden had met de fossiele brandstof industrie. Hij zou brieven aan het EPA over de gevolgen van ondermeer klimaatwetgeving hebben laten schrijven door hun lobbyisten. (NRC)

    • Paul Luttikhuis