Raad van State

Donner: aanpak GeenPeil is einde van de democratische rechtsstaat

De aanpak van de politieke partij GeenPeil luidt volgens Piet Hein Donner, vice-president van de Raad van State, „het einde van de democratische rechtsstaat in”. Dat zei hij woensdagavond in een toespraak in het Provinciehuis van Zuid-Holland. GeenPeil wil dat burgers online direct kunnen meebeslissen. Mocht de partij in de Tweede Kamer worden gekozen, dan is zij een „levend stemkastje”. Donner zei dat het „nuttig” zou zijn als GeenPeil „nog eens kennis neemt” van de grondwetsbepaling dat Tweede Kamerleden ‘stemmen zonder last of ruggespraak’. De oud-minister bestrijdt dat de vertegenwoordigende democratie „een ‘second best’ oplossing” is: „Het is de enige vorm gebleken waarop democratische besluitvorming duurzaam op verantwoorde wijze plaats kan vinden.” (NRC)

    • Titia Ketelaar