Privatisering

Moskou casht met verkoop deel Rosneft aan Qatar

Rusland verkoopt een deel van het staatsoliebedrijf Rosneft aan Qatar en het grondstoffenbedrijf Glencore. De 10,5 miljard euro die deze privatisering opbrengt, stroomt rechtstreeks in de Russische schatkist. De deal werd woensdagavond bekendgemaakt door de Russische president Vladimir Poetin en de topman van Rosneft, Igor Setsjin, die geldt als de op één na invloedrijkste man van het land. Het staatsinvesteringsfonds van Qatar en Glencore kopen met elkaar een aandeel van 19,5 procent in het Russische oliebedrijf. BP had al een aandeel van 19,7 procent in Rosneft. De Russische staat behoudt een meerderheidsaandeel. Het oliebedrijf heeft volgens Reuters een marktwaarde van ruim 59 miljard dollar (55,6 miljard euro).

De aankoop door Qatar en Glencore is opmerkelijk, omdat de belangstelling voor de privatisering aanvankelijk gering leek. Rosneft valt onder Amerikaanse sancties wegens de Russische annexatie van de Krim. Analisten zeggen dat de deal er kennelijk van uitgaat dat er onder president Trump een andere wind gaat waaien.

Rosneft nam onlangs zelf Bashneft over, een ander staatsoliebedrijf. Daarmee verstevigde het bedrijf onder leiding van Poetins vriend Setsjin zijn positie als grootste oliebedrijf van Rusland.

    • Renée Postma