Pinnen of cash, vraagt de arts voor de verborgen camera van SBS 6

Undercover-televisie

Een plastisch chirurg eiste gisteren voor de Amsterdamse rechter dat SBS 6 een uitzending van Undercover in Nederland rectificeert. De arts zou de belasting ontduiken.

. Was het dommigheid of ‘grootschalige belastingontduiking’?

Die vraag stond woensdag onder meer centraal tijdens een kort geding dat plastisch chirurg Etienne Lommen heeft aangespannen tegen SBS Broadcasting. In een uitzending van het SBS 6-programma Undercover in Nederland is Lommen stiekem gefilmd op zijn spreekuur. In een gehuurde ruimte in het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, behandelt hij cliënten onder meer met botox. De redactie van het programma had een tip ontvangen dat Lommen cliënten de mogelijkheid biedt contant te betalen. Er wordt dan geen btw in rekening gebracht – wat wel verplicht is als het een cosmetische behandeling betreft. Wie pint betaalt wel btw.

De redactie stuurt in 2015 en 2016 acteurs met een verborgen camera af op Lommen, en legt het aanbod van deze voordelige constructie meerdere keren vast. Lommen en zijn assistent vertellen op de camerabeelden dat een botoxbehandeling voor „één zone” – of „één frons” 100 euro kost, mits iemand contant afrekent. Wil iemand pinnen dan komt er „natuurlijk btw” bij. „Dat moeten wij ook afstaan”, aldus Lommen op de videobeelden. Het is een populaire behandeling, zegt de assistent. Ze noemt het „bijna lopende bandwerk” en ze vertelt dat „haast niemand” kiest om te pinnen.

Lommen stapt na de uitzending op 30 oktober, naar de rechter. Hij eist rectificatie in de eerstvolgende uitzending en op de website van het programma. De redactie zou selectief te werk zijn gegaan, „ontlastend materiaal” zou niet zijn uitgezonden. De raad van bestuur van het Vlietland Ziekenhuis waar de chirurg een ruimte huurde, zegde het vertrouwen in de arts en de huurovereenkomst op.

In de elf jaar dat Alberto Stegeman nu Undercover in Nederland maakt – waarin hij met verborgen camera onderzoek doet naar misstanden – werden „tientallen” rechtszaken aangespannen. Steeds gebeurde dat voorafgaand aan een uitzending. Doel was de uitzending te voorkomen, wat overigens nooit gebeurde. Uitzonderlijk is dat de zaak nu na afloop van een uitzending plaatsvindt, en de eiser een rectificatie wil.

Plastisch chirurg Lommen en zijn advocaat stelden woensdag dat de beschuldiging dat Lommen op grootschalige wijze de belasting ontduikt „absoluut onrechtmatig” is. Dat Lommen op beelden zegt dat alleen bij een pintransactie BTW wordt berekend, noemen zijn advocaat en hijzelf „ongelukkig” en „een domme opmerking”. De advocaat: „Mijn cliënt heeft ook aan Stegeman uitgelegd dat alle betalingen boekhoudkundig worden verwerkt en dat daar zonodig belasting over wordt betaald.” Chirurg Lommen kon op de zitting niet verklaren waarom er een verschil is tussen bedragen die contant en per pin worden afgerekend.

De advocaat van Stegeman en SBS stelde woensdag dat het „té toevallig” is dat op drie verschillende momenten – de keren dat acteurs met camera’s langskwamen – „dezelfde domme fout” wordt gemaakt. „Lommen heeft uitgebreid en in alle rust weerwoord kunnen geven. De strekking ervan is in de uitzending geen geweld aangedaan.”

Over twee weken volgt de uitspraak.

    • Lineke Nieber