België beschuldigt Nederlandse regering van ‘bizarre’ inmenging in overnamestrijd rond PostNL

Volgens vicepremier De Croo heeft minister Kamp tot drie keer toe aan de Belgische regering gevraagd Bpost terug te fluiten. De Croo noemde dat woensdag in het parlement „bizar”.

Foto: Jonas Roosen/ANP

De Belgische vicepremier Alexander de Croo heeft zware kritiek op de handelswijze van de Nederlandse regering tijdens de poging van het Belgische Bpost om PostNL over te nemen. Volgens De Croo heeft minister Kamp (Economische Zaken, VVD) tot drie keer toe aan de Belgische regering gevraagd Bpost terug te fluiten. De Croo noemde dat woensdag in het parlement „bizar”.

De overnamepoging door Bpost strandde deze week nadat PostNL een „finaal” bod had verworpen. In Nederland was er juist kritiek op de vermeende bemoeienis van de Belgische overheid met Bpost. Bpost is voor een groot deel in handen van de Belgische staat. PostNL noemde als een van de redenen voor het afwijzen van het bod het ontbreken van politieke steun in Nederland.

Lees de analyse van Teri van der Heijden: Een lastig besluit, want de aandeelhouders willen wél

„De Nederlanders doen zelf aan politieke inmenging”, aldus de Croo. Hij ontkende dat België invloed op Bpost uitoefent. „Dit geeft de bizarre situatie waarbij je aan de ene kant Bpost heb, een bedrijf met de overheid als meerderheidsaandeelhouder, dat volledig kan werken zonder op een of andere manier gehinderd te worden door de politiek, en aan de andere kant PostNL, dat volledig in privéhanden is, maar dat gedwongen wordt te ageren naar de grillen en wensen van de Nederlandse politiek.”

    • Chris Hensen